Blommig ravioli med citron-ört-ricotta fyllning & salviabrynt smör

En hand som håller i en skärbräda med blommig rund ravioli.

Publicerat:

Tillagningstid:

En färgstark och smakrik rätt där den fräscha citron- och örtfyllningen i raviolin kompletteras perfekt av det brynta smöret med salvia. Tillsammans med ätbara blommor blir denna rätt både vacker och välsmakande. Perfekt med knapriga och dekorativa grissini som är lätta att göra och perfekta som tilltugg eller till förrätter.

Ingredienser

4portioner

Pastadeg

  • 400g
    00-vetemjöl
  • 50g
    semola rimacinata (eller fin semolina)
  • 255g
    ägg (ca 4 hela ägg + 2–3 extra gulor)

Fyllning

  • 200g
    ricotta
  • 50g
    finriven parmesan
  • rivet skal från 1 ekologisk citron
  • 1dl
    färska örter: salvia, bladpersilja, basilika (finhackade)
  • ½tsk
    nymalen svartpeppar
  • ½tsk
    salt

Salviabrynt smör

  • 200g
    smör
  • 6-8st
    färska salviablad
  • 1st
    vitlöksklyfta

Dekoration och tillbehör

  • ätbara blommor (t.ex. violer, penséer, gurkört)
  • extra parmesan att riva över

Blom-grissini

  • 1tsk
    torrjäst
  • 1tsk
    honung
  • 175ml
    varmt vatten
  • 1msk
    olivolja
  • 280g
    00-vetemjöl
  • tsk
    salt
  • ½dl
    semolina-mjöl

Så lagar du

Pastadegen

  1. Blanda mjölet på en ren arbetsyta eller i en skål. 
  2. Gör en grop i mitten och tillsätt ägg och äggulor. 
  3. Vispa försiktigt med en gaffel och arbeta in mjölet gradvis tills det blir en smidig deg. 
  4. Knåda i 10–15 minuter tills degen är elastisk och jämn. 
  5. Plasta in och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter. 
     

Fyllningen

  1. Blanda ricotta, parmesan, citronskal och finhackade örter i en skål. 
  2. Smaka av med salt och svartpeppar. 
  3. Fyll en spritspåse eller använd en sked för att portionera fyllningen. 
     

Kavla och forma ravioli

  1. Dela degen i 3 bitar och kavla ut 1–2 mm tjocka pastaplattor med pastamaskin. 
  2. Fördela örtblad och ätbara blommor på halva degen, pensla med vatten och vik över resterande av degen. 
  3. Tryck lätt med händerna över degen. 
  4. Kavla igenom pastamaskinen ytterligare en gång till 1–2 mm tjocka plattor på en mjölad bänk. 
  5. Lägg en platta på en mjölad yta och placera små klickar av fyllning med ca 3 cm mellanrum. 
  6. Tryck ut luften runt fyllningen och skär ut ravioli med en kniv eller raviolistans. 
  7. Lägg dem på en mjölad bricka. 

 
Salviabrynt smör 

  1. Lägg smöret i en kastrull med salviablad och en lätt krossad vitlökslyfta och koka det på hög värme tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. 
  2. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bräns vid. 

 

Koka raviolin 

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. 
  2. Koka raviolin i ca 3 minuter, tills de flyter upp, och pastan är al dente. 
  3. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av, lägg 3 st på tallrik och toppa med det brynta smöret och salviabladen. 
  4. Riv över parmesan och strö över lite nymalen svartpeppar. 
  5. Servera direkt. 

 

Blom-grissini

  1. Lös upp jästen och honungen i det varma vattnet och låt stå i 10 minuter tills jästen börjar bubbla. 
  2. Rör i saltet, oljan och vetemjölet och knåda degen i cirka 10 minuter, tills den blir smidig. 
  3. Forma degen till en boll, massera in lite olja på ytan och täck med en burk. 
  4. Låt jäsa i cirka 30 minuter, tills degen har dubblat sin storlek. 
  5. Kavla ut degen till en rektangel på 20x30 cm, massera in olivolja på ytan och täck med plastfilm. 
  6. Låt jäsa i en timme. 
  7. Sätt ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper på två plåtar. 
  8. Strö grovt semolinamjöl över degen och skär den i 1 cm breda och 20 cm långa remsor. 
  9. Sträck ut remsorna lite längre och forma dem sedan till blommor. 
  10. Baka i ugnen i cirka 20 minuter, tills de är gyllenbruna. 

Dela det här receptet med dina vänner!