Citron- och vallmotårta

Publicerat:
2024-02-07En underbart fräsch och smakrik citrontårta. Citronglasyren är pricken över i:et. Njut!
Ingredienser
10 - 12portioner
Citron- och vallmokaka
- 2dlvispgrädde
- 1,5mskcitronsaft (till grädden)
- 175gmjukt rumsvarmt smör
- 2,25 dlströsocker
- 3ägg
- 3mskcitronsaft + zest från en citron (till smeten)
- 4,5 dlvetemjöl
- 1,5tskbakpulver
- 0,75tskbikarbonat
- 0,5tsksalt
- 1mskvaniljsocker
- 4mskvallmofrön
Glasyr
- 0,5dlflorsocker
- 2mskcitronsaft
Så lagar du
- Obs! Receptet bakas i en form som rymmer minst 1,5 liter och ger ca 10-12 bitar.
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
- Smörj din form rikligt med smör.
- Blanda ihop vispgrädde och citronsaft i en skål. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter tills den tjocknar.
- I en bunke rör du ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker.
- I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
- Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg.
- Tillsätt citronsaft och rivet skal från en citron och vispa till en jämn smet.
- Tillsätt de torra ingredienserna samt den tjocka grädden och vänd ihop till en tjock och krämig smet.
- Tillsätt vallmofröna och vänd ihop alltsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott tills vallmofröna fördelat sig jämnt i smeten.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ur kakan.
- Låt kakan svalna i formen i 5-10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat för att svalna helt och hållet.
- Under tiden kan du göra glasyren genom att blanda ihop florsocker med citronsaft till en rinnig konsistens. Med den här glasyren kan du tillsätta citronsaft och florsocker om vartannat tills du känner att glasyren har en bra konsistens.
- Häll glasyren över kakan och servera direkt.
- TIPS: Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5dl glutenfri mix (en med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk.