Krämig rabarbermarängpaj

En dessrtpaj med orangerosa fyllning och marängtopping.

Publicerat:

Krämig rabarbermarängpaj med ett pajskal gjort på spröda vaniljdrömmar, en riktigt krämig rabarberfyllning och en fluffig varmvispad maräng som bränns av för en seg yta och en härlig färg. Den här pajen är perfekt för dig som vill baka något annat än en klassisk smulpaj med rabarber. Denna är som en bakelse och en perfekt rabarberpaj att servera om man vill imponera med små medel.

Ingredienser

10 - 12portioner

Pajskal

  • 300g
    vaniljdrömmar
  • 75g
    smör

Fyllning

  • 350g
    rabarber (ju rödare rabarber du har, desto mer rosa kommer fyllningens färg bli så skala inte bort skalet!)
  • 125g
    jordgubbar (kan uteslutas men ger en extra fin rosa färg och rundar av den syrliga smaken)
  • 4msk
    vatten
  • 3st
    saft + skal om man vill ha extra mycket syrlighet
  • 2burk(ar)
    sötad kondenserad mjölk
  • 10st
    äggulor

Maräng

  • 2st
    äggvitor
  • 1dl
    strösocker

Så lagar du

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med en diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar krämig rabarbermarängpaj.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. 
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. 
  4. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i pajformen.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter under tiden som du gör fyllningen.
  6. Skölj och tärna rabarbern i mindre bitar. 
  7. Skölj jordgubbarna, skär bort bladen och tärna jordgubbarna. 
  8. Ha ner dem i en kastrull tillsammans med vatten. 
  9. Koka upp på hög värme under omrörning tills det blivit en mosig puré.
  10. Sila purén genom en finmaskig sil, ner i en bunke så att du blir av med alla skal och stora bitar och bara har en ren puré kvar.
  11. Tillsätt skal och saft från citroner, äggulor och sötad kondenserad mjölk. Rör ihop till en jämn smet.
  12. Sänk värmen på ugnen till 150 grader (över- och undervärme).
  13. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 15 minuter. Fyllningen ska inte ha fått färg och vara dallrig när du tar ut den ur ugnen.
  14. Låt pajen svalna och stelna i kylskåpet i minst 2h innan du toppar med marängen.

 

Maräng

  1. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. 
  2. Tillsätt strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. 
  3. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  4. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. 
  5. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.

Dela det här receptet med dina vänner!