Crème brulée med Karl Johansvamp

En vit porslinsskål står på en skärbrädda i trä, en gasbrännare bränner sockret på toppen av creme bruléen.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En variant på den klassiska desserten med Karl Johansvamp, perfekt för höstens bjudningar.

Ingredienser

6portioner

  • 1st
    vaniljstång
  • 4dl
    mjölk
  • 4dl
    grädde
  • 25g
    torkad Karl Johansvamp
  • 250g
    äggula
  • 50g
    äggvita
  • 160g
    socker
  • 1nypa(or)
    salt
  • strösocker till karamelisering

Så lagar du

1. Återfukta den torkade svampen i mjölk och grädde i en timme.

2. Skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg stängerna och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken, grädden och svampen.

3. Koka upp och stäng sedan av värmen på plattan, låt dra en halvtimme.

4. Rör ihop äggulorna, äggvitorna och socker. OBS, de ska ej vispas.

5. Koka upp mjölk-grädden igen och häll över den i äggblandningen lite åt gången, vispa helatiden så inte äggen blir tillagade.

6. Häll sedan tillbaka smeten i kastrullen och värm till 80 grader (använd termometer), rör om konstant så det inte bränner fast i botten.

7. Krydda med lite salt.

8. Sila smeten genom en fin sil ner i en behållare med hällpip.

9. Häll i ugnsfasta portionsformar och grädda de i vattenbad på 100 grader i 20-30 minuter. De ska vara fasta men ändå dallrande.

10. Låt de stå i kylen, gärna över natten.

11. Just innan servering tas de ut ur kylen och strö på ett lager strösocker på brûléerna och karamelisera sockret med en gasbrännare.

Dela det här receptet med dina vänner!