Alexandra Zazzis gjutjärnsbröd

Publicerat:
2019-12-16Tillagningstid:
Kocken Alexandra Zazzi bjuder på sitt paradbröd vid sin önskemiddag i Go'kväll. Bryt i bitar och doppa i hennes gröna pesto!
Ingredienser
10 - 12portioner
- 9dlvetemjöl med hög protein halt, typ special vetemjöl eller manitoba
- 2tsksalt
- 2tsktorkad jäst
- 4 ½dlvatten
- 1gjutjärnspanna med lock, 1,5–2 l
Så lagar du
Dag 1
- Vänd samman mjöl, salt och jäst. Rör i vattnet så att allt blir utblandat till en kladdig deg. Strö över mjöl och lägg på lock.
- Ställ in i kylen 24 timmar.
Dag 2
- Ta ut brödet och forma det till en spänd boll genom att vika degen några gånger för att få så vis skapa en spänd yta på degen. Lägg på mjölat underlag.
- Efter 30 minuter, ställ in gjutjärnsgrytan med lock i ugnen och sätt ugnen på max antal grader, över/undervärme 230–300 grader. Låt stå där 30 minuter.
- Ta ut grytan (försiktigt – den är het) och lyft snabbt i degklumpen med mjöliga händer, utan att arbeta den.
- Lägg på locket och ställ in i mitten av ugnen. Sänk värmen till 230 grader och låt stå i 30 minuter.
- Ta av locket, sänk värmen till 200 grader och låt grädda i ytterligare 15–25 minuter.
- Kontrollera med stektermometer att brödet är 98–100 grader i mitten. Ta ut och låt svalna på galler.