Kladdkakecookies

Stora chokladkakor med flingsalt på som ligger på en träbricka.

Publicerat:

Perfekt segmjuka och massor av chokladsmak. Med flingsalt på toppen blir de här kakorna magiska!

Ingredienser

  • 200g
    mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
  • 225g
    smör
  • 3,5dl
    strösocker
  • 2,25dl
    brunt farinsocker strö
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 4st
    ägg (stora)
  • 3,5dl
    vetemjöl
  • 1dl
    kakao
  • 1krm
    salt

Flingsalt att dekorera med

    Så lagar du

    Blir ca 15 stora kladdkakecookies.

    1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck 2-3 plåtar (beroende på hur stora eller små plåtar du har men dessa cookies behöver generöst med plats på plåten för att flyta ut) med bakplåtspapper.
    2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
    3. Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
    4. Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 30 minuter.
    5. Klicka ut smeten på en plåt (varje klick eller skopa med glasskopa ska vara ca 4 cm i diameter och ca 4 cm höga). Använd med fördel glasskopa för att få så jämn fördelning av smeten som möjligt.
    6. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Fixa formen på kakorna medan de fortfarande är varma om de flutit ut till ojämna cirklar och låt sedan svalna helt och hållet på plåten innan servering eller förvaring. Garnera med flingsalt.

     

    TIPS!

    • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakecookies? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
    • Gör kladdkakekakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
    • Gör kakorna mjölkfria genom att använda mjölkfri choklad (de flesta chokladsorter på 70% kakao är redan mjölkfria) och smöret mot mjölkfritt margarin.
    • Gör kakorna veganska och utan ägg genom att följa tipsen för mjölkfria kladdkakecookies och öka mängden mörk choklad med 50 g och ersätta äggen med 3 msk växtbaserad mjölk (havre-, soja- eller kokosmjölk).

    Dela det här receptet med dina vänner!