Kokosris

En grön serveringsskål med gult ris med grönsaker som fått koka med i riset.

Ingredienser

6portioner

  • 4dl
    långkornigt eller basmatiris
  • 400ml
    kokosmjölk
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    röd paprika
  • 1st
    grön paprika
  • 1-2st
    färska chili
  • 1msk
    finhackad färsk ingefära
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2tsk
    cayennepeppar eller paprikapulver
  • 1st
    grönsaksbuljongtärning (kan ersättas med salt)
  • 2dl
    vatten
  • salt & peppar
  • Olja till stekning (gärna kokosolja, neutral olja funkar dock alldeles utmärkt också)

Så lagar du

  1. Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i 30 min, sila sedan av.
  2. Hacka lök och paprika i tärningar. 
  3. Finhacka chili, vitlök och ingefära. 
  4. Hetta upp lite olja, behövs inte alls mycket, ca 2 msk. 
  5. Stek lök, vitlök, ingefära, paprika och chili några minuter. Tillsätt cayennepeppar eller paprikapulver och stek lite till.
  6. Häll i kokosmjölken, smula i buljongen, smak av med salt och peppar. 
  7. Låt grytan koka upp, sänk värmen, häll i riset. 
  8. Rör runt, lägg ett lock på grytan, låt riset kokas upp på medelhög värme, sänk sedan värmen och låt ångas långsamt tills riset är färdigkokt och sugit åt sig all vätska.
  9. Om du tycker att riset känns torrt kan du tillsätta lite hett vatten och låta det ångas lite till. 


Servera med önskat tillbehör. Passar perfekt vid de flesta rätter.
Tips! Du kan byta ut paprikan mot ärtor och morötter om du hellre föredrar det.

Dela det här receptet med dina vänner!