Kokosris

Publicerat:
2025-04-14Ingredienser
6portioner
- 4dllångkornigt eller basmatiris
- 400mlkokosmjölk
- 1stgul lök
- 1ströd paprika
- 1stgrön paprika
- 1-2stfärska chili
- 1mskfinhackad färsk ingefära
- 2stvitlöksklyftor
- 2tskcayennepeppar eller paprikapulver
- 1stgrönsaksbuljongtärning (kan ersättas med salt)
- 2dlvatten
- salt & peppar
- Olja till stekning (gärna kokosolja, neutral olja funkar dock alldeles utmärkt också)
Så lagar du
- Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i 30 min, sila sedan av.
- Hacka lök och paprika i tärningar.
- Finhacka chili, vitlök och ingefära.
- Hetta upp lite olja, behövs inte alls mycket, ca 2 msk.
- Stek lök, vitlök, ingefära, paprika och chili några minuter. Tillsätt cayennepeppar eller paprikapulver och stek lite till.
- Häll i kokosmjölken, smula i buljongen, smak av med salt och peppar.
- Låt grytan koka upp, sänk värmen, häll i riset.
- Rör runt, lägg ett lock på grytan, låt riset kokas upp på medelhög värme, sänk sedan värmen och låt ångas långsamt tills riset är färdigkokt och sugit åt sig all vätska.
- Om du tycker att riset känns torrt kan du tillsätta lite hett vatten och låta det ångas lite till.
Servera med önskat tillbehör. Passar perfekt vid de flesta rätter.
Tips! Du kan byta ut paprikan mot ärtor och morötter om du hellre föredrar det.