Pémahun med grillad fisk

En tallrik med ris och en gyllenbrun sås med färska örter och fiskfilé ovanpå.

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna rätt från Sierra Leone består av helgrillad fisk, marinerad med chili, vitlök och lime, samt Pémahun – ett ris kokt med sötpotatisblad, lök och ogiri. Kombinationen av enkla ingredienser och långsamma tillagningsmetoder ger en djup och balanserad smak.

Ingredienser

8portioner

  • 1liter
    ris, rundkörning ris (mer sushiris inte grötris)
  • liter
    vatten (ca)
  • 3liter
    skurna sötpotatisblad
  • 1st
    gul lök
  • 4-5st
    bollar ogiri (det närmsta man kan komma smakmässigt är fisksås, då 1-2 msk)
  • 3-4st
    maggi tärningar/buljongtärning (2 kyckling och 2 räkor)
  • 3st
    chili, röd och grön
  • dl
    röd palmolja

Grillad fisk

  • 2kg
    hel fisk tex havsabborre, sea bream, durad

Marinad till fisken

  • 4st
    chili, röd och/eller grön
  • 4st
    vitlöksklyftor
  • 1dl
    kokosolja
  • 1st
    valfri maggi, buljongtärning
  • 3st
    lime, saft
  • 2tsk
    salt
  • ½st
    citron

Så lagar du

  1. Finhacka sötpotatisbladen, både stjälkar och blad.
  2. Skiva gul lök tunt. 
  3. Tvätta och koka riset tills det är ungefär 10 minuter kvar till att det är klart. 
  4. Lägg sötpotatisbladen ovanpå riset. 
  5. Gör ett hål i mitten och lägg den skivade löken tillsammans med smulad ogiri och maggitärningar i hålet. 
  6. Täck med ytterligare ett lager sötpotatisblad, sätt på locket och låt det ånga tills riset är klar.
  7. Krossa chilin i en mortel. 
  8. I en separat gryta smält palmoljan och fräs chilin. 
  9. Ta bort sötpotatisbladen, löken och ogiri blandningen från riset och och lägg ner i grytan med chili och rör runt. 
  10. Servera Pémahun med riset den grillade fisken. 

 

Ogiri

  1. Koka sesamfrön till skalet lossnar och häll av vattnet.
  2. Mixa till en paste. 
  3. Forma till små bollar genom att lägga 2 msk paste per boll i plastfilm och snurra ihop. 
  4. Låt bollarna ligga mörkt och jäsa i rumstemperatur i 9-10 dagar.

 

Grillad fisk 

  1. Rensa och fjälla fisken. 
  2. Skär några djupa snitt på varje sida. 
  3. Finhacka chili och vitlök. 
  4. Smält kokosolja och rör ner en buljongtärning tills den lösts upp. 
  5. Blanda chili, vitlök, kokosoljan med buljong och pressad limejuice till en marinad. Smaka av med salt. 
  6. Häll marinaden över fisken och massera in ordentligt. 
  7. Skär citron i skivor och lägg inuti fisken. 
  8. Grilla fisken hel, fisken är klar när köttet lossnar från benet.

Dela det här receptet med dina vänner!