Pémahun med grillad fisk

Publicerat:
2025-05-09Tillagningstid:
Denna rätt från Sierra Leone består av helgrillad fisk, marinerad med chili, vitlök och lime, samt Pémahun – ett ris kokt med sötpotatisblad, lök och ogiri. Kombinationen av enkla ingredienser och långsamma tillagningsmetoder ger en djup och balanserad smak.
Ingredienser
8portioner
- 1literris, rundkörning ris (mer sushiris inte grötris)
- 1½litervatten (ca)
- 3literskurna sötpotatisblad
- 1stgul lök
- 4-5stbollar ogiri (det närmsta man kan komma smakmässigt är fisksås, då 1-2 msk)
- 3-4stmaggi tärningar/buljongtärning (2 kyckling och 2 räkor)
- 3stchili, röd och grön
- 1½dlröd palmolja
Grillad fisk
- 2kghel fisk tex havsabborre, sea bream, durad
Marinad till fisken
- 4stchili, röd och/eller grön
- 4stvitlöksklyftor
- 1dlkokosolja
- 1stvalfri maggi, buljongtärning
- 3stlime, saft
- 2tsksalt
- ½stcitron
Så lagar du
- Finhacka sötpotatisbladen, både stjälkar och blad.
- Skiva gul lök tunt.
- Tvätta och koka riset tills det är ungefär 10 minuter kvar till att det är klart.
- Lägg sötpotatisbladen ovanpå riset.
- Gör ett hål i mitten och lägg den skivade löken tillsammans med smulad ogiri och maggitärningar i hålet.
- Täck med ytterligare ett lager sötpotatisblad, sätt på locket och låt det ånga tills riset är klar.
- Krossa chilin i en mortel.
- I en separat gryta smält palmoljan och fräs chilin.
- Ta bort sötpotatisbladen, löken och ogiri blandningen från riset och och lägg ner i grytan med chili och rör runt.
- Servera Pémahun med riset den grillade fisken.
Ogiri
- Koka sesamfrön till skalet lossnar och häll av vattnet.
- Mixa till en paste.
- Forma till små bollar genom att lägga 2 msk paste per boll i plastfilm och snurra ihop.
- Låt bollarna ligga mörkt och jäsa i rumstemperatur i 9-10 dagar.
Grillad fisk
- Rensa och fjälla fisken.
- Skär några djupa snitt på varje sida.
- Finhacka chili och vitlök.
- Smält kokosolja och rör ner en buljongtärning tills den lösts upp.
- Blanda chili, vitlök, kokosoljan med buljong och pressad limejuice till en marinad. Smaka av med salt.
- Häll marinaden över fisken och massera in ordentligt.
- Skär citron i skivor och lägg inuti fisken.
- Grilla fisken hel, fisken är klar när köttet lossnar från benet.