Panzanella – Toskansk bondsallad

Publicerat:
2019-08-14Tillagningstid:
Det bästa sättet att väcka liv i trött bröd – låt det samsas med färska örter, krispiga grönsaker och den godaste av dressingar. Gör gärna ett par timmar i förväg och servera rumstempererad.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 500gsmåtomater, i olika färger
- 3skiva(or)surdegsbröd, torrt och dagsgammalt
- ½gurka
- 150gstora vita bönor
- 2 stängerstjälkselleri
- 20gruccolasallad
Dressing
- ½dlbasilika, finhackad
- ½dlpersilja, finhackad
- 2sardeller, finhackade och mosade
- ¾dlolivolja
- 1msksmå kapris
- 2klyfta(or)vitlök, rivna
- 1½tskrödvinsvinäger
- 1tskhavssalt
- 1krmsvartpeppar
Så lagar du
1. Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan.
2. Dela tomaterna och brödet i mindre bitar, det behöver inte vara så vackert.
3. Skiva sellerin tunt, dela gurkan på längden och skrapa ur fröna, skär den sedan i mindre bitar.
4. Blanda salladen med dressingen, mosa till tomaterna lite så de släpper ifrån sig lite saft.
5. Låt salladen stå framme i rumstemperatur i en timme för att brödet ska kunna dra åt sig den goda dressingen. Rör om då och då.
6. Lägg ner ruccolan. Servera och njut!