Älgentrecote med gräddkokt kål, rostad potatis i folie, vårlök och rönnbär

En kåsa med kött, potatisklyftor, kålsallad chutney och purjolök på sidan.

Ingredienser

2portioner

  • 2st
    rejäla skivor älgentrecote från septemberälg
  • 300g
    vitkål
  • dl
    grädde
  • 8st
    små kulpotatisar
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1kvist(ar)
    enris
  • 100g
    smör
  • 4st
    vårlökar
  • 3dl
    rensade rönnbär
  • 2dl
    socker
  • salt
  • peppar
  • aluminiumfolie

Så lagar du

  1. Börja med att linda in potatis i folie med hackad vitlök, enris, hälften av smöret samt salt och peppar. Ta ordentligt med folie så att paketet håller tätt. 
  2. Lägg foliepaketet i elden på lagom glöd. 
  3. Vänd då och då. Gör man på rå potatis så räkna med ca 20-30 min. Förkokt potatis ca. 5-1 0min.
  4. Stek älgentrecote i smör ca 1 min på var sida och låt sedan vila i folie en bit bredvid brasan. Köttet skall vara mediumstekt för bästa resultat.
  5. Bryn den strimlade vitkålen med resten av smöret. Den skall ej få för mycket färg. 
  6. Tillsätt grädde salt och peppar och låt puttra tills grädden blivit simmig och vitkålen mjuk. Här kan även kryddas med något krossad enbär om man vill.
  7. Lägg vårlök direkt på elden och grilla den ca 1-2 min. Salta och peppra. 

 

Rönnbär (görs hemma) 

  1. Koka ihop rönnbär med socker och 2 msk vätska (vatten, eller cognac för lite extra smak). 
  2. Sjud på svag värme i ca 15-20 minuter eller till lagom konsistens. Konsistensen skall avsvalnad vara som en lite tjockare sylt. 
     

Servera som du själv vill. På var sin tallrik eller förslagsvis på en skärbräda som "sharing".

Dela det här receptet med dina vänner!