Älgentrecote med gräddkokt kål, rostad potatis i folie, vårlök och rönnbär

Publicerat:
2025-04-18Ingredienser
2portioner
- 2strejäla skivor älgentrecote från septemberälg
- 300gvitkål
- 2½dlgrädde
- 8stsmå kulpotatisar
- 1stvitlöksklyfta
- 1kvist(ar)enris
- 100gsmör
- 4stvårlökar
- 3dlrensade rönnbär
- 2dlsocker
- salt
- peppar
- aluminiumfolie
Så lagar du
- Börja med att linda in potatis i folie med hackad vitlök, enris, hälften av smöret samt salt och peppar. Ta ordentligt med folie så att paketet håller tätt.
- Lägg foliepaketet i elden på lagom glöd.
- Vänd då och då. Gör man på rå potatis så räkna med ca 20-30 min. Förkokt potatis ca. 5-1 0min.
- Stek älgentrecote i smör ca 1 min på var sida och låt sedan vila i folie en bit bredvid brasan. Köttet skall vara mediumstekt för bästa resultat.
- Bryn den strimlade vitkålen med resten av smöret. Den skall ej få för mycket färg.
- Tillsätt grädde salt och peppar och låt puttra tills grädden blivit simmig och vitkålen mjuk. Här kan även kryddas med något krossad enbär om man vill.
- Lägg vårlök direkt på elden och grilla den ca 1-2 min. Salta och peppra.
Rönnbär (görs hemma)
- Koka ihop rönnbär med socker och 2 msk vätska (vatten, eller cognac för lite extra smak).
- Sjud på svag värme i ca 15-20 minuter eller till lagom konsistens. Konsistensen skall avsvalnad vara som en lite tjockare sylt.
Servera som du själv vill. På var sin tallrik eller förslagsvis på en skärbräda som "sharing".