Bönsoppa med jordärtskockor och parmesan

En djup tallrik med bönsoppa som står på en stubbe.

Publicerat:

Tillagningstid:

Jag älskar kraftiga soppor under vintermånaderna, det är fantastiskt hur mycket smak man kan få ut av bönor, lite parmesan och grönsaker som långsamt steks för att maximera smaken. Bönsoppan här kan göras med de grönsaker som du råkar ha i köket, så du behöver inte följa ingrediensförteckningen slaviskt. Så länge som förhållandet mellan vätska, bönor och grönsaker är ungefär detsamma blir resultatet bra. I Italien kan soppan gå som minestrone eller aquacotta och den kan också enkelt göras till små pastarätter, tillsätt i så fall lite extra vatten. Tänk på att den alltid måste vara ordentligt smaksatt med salt, peppar och eventuellt lite chili innan soppan serveras med god olivolja och riven parmesan.

Ingredienser

4portioner

  • 200g
    torkade bönor – borlotti, vita bönor eller liknande
  • 3st
    hela gula lökar
  • 4st
    vitlöksklyftor
  • 3st
    färska lagerblad
  • 300g
    jordärtskockor
  • 100g
    morötter
  • 100g
    grönkål (jag använde kålskott)
  • 100g
    blekselleri
  • 100g
    purjolök
  • 1burk(ar)
    skalade tomater à 400 g
  • ½dl
    olivolja
  • 8st
    stjälkar timjan
  • liter
    vatten eller grönsaksbuljong
  • 3msk
    vitvinsvinäger
  • 150g
    parmesanskorpor, (bortskrapad ostvax)

Till servering

  • 2dl
    skivad paprika
  • 2dl
    riven parmesan
  • 300g
    dagsgammalt vitt bröd
  • Olivolja att ringla över soppan med

Så lagar du

  1. Blötlägg bönorna i rikligt med vatten i minst 8-12 timmar, gärna dagen innan. 
  2. Låt rinna av och tillsätt nytt vatten. 
  3. Skär en lök på mitten och lägg den i pannan tillsammans med vitlök, 1 matsked salt och lagerblad. 
  4. Koka bönorna i ca 1 timme tills de är nästan mjuka. Ta bort lök och lagerblad.
  5. Förbered grönsakerna. Skär de andra lökarna och purjolöken i ringar, skär morötterna i skivor. Jordärtskockor och selleri i tärningar. 
  6. Hetta upp 1/2 dl olivolja i en stor tjockbottnad kastrull och tillsätt grönsakerna. 
  7. Sänk temperaturen till medelvärme och stek grönsakerna långsamt i ca 10-12 minuter tills de har kokt sönder lite och blivit mjuka. 
  8. Tillsätt de skalade tomaterna och låt sjuda i ytterligare en halvtimme. 
  9. Blanchera kålen och skär den i strimlor. 
  10. Knyt ihop timjan till en bukett med ett snöre. 
  11. Lägg nu kål, timjanbukett, hel parmesan, kokta bönor och grönsaksbuljong i pannan och komplettera med vatten tills det täcker. 
  12. Låt det sjuda i minst 45 minuter och max 1 1/2 timme, tills allt är mycket mört och smakar gott. 
  13. Fiska upp parmesanbiten och kryddbuketten och smaka av soppan med salt och peppar. 
  14. Skär de kokta parmesanbitarna i små tärningar och lägg tillbaka dem i soppan.
  15. Vispa kort i soppan tills den ”krämar” lite med några av bönorna.

 

Servering

  1. Lägg en skiva bröd på varje tallrik. 
  2. Häll över soppan och strö över riven parmesan och eventuell skivad gräslök. 
  3. Ringla en sked god virgin olivolja över varje tallrik

 

Dela det här receptet med dina vänner!