Rödbetstartar med brynt smöremulsion

En tallrik med rödbetstartar

Publicerat:

Tillagningstid:

Om du inte orkar, har möjlighet eller bara tycker att lerbakningen är för omfattande kan rödbetan också bakas i ugnen. Jag lovar att tartaren här verkligen känns som en råbiff, trots att den är helt utan kött. Rödbetornas olika texturer – det syrliga äpplet, den starka pepparroten och fylligheten i den brynta smöremulsionen skapar den perfekta koherensen i arom och ingredienser. Jag skulle rekommendera att du serverar den som lunchrätt eller förrätt under vintermånaderna eller tidigt på våren

Ingredienser

4portioner

Lerugnsbakade rödbetor

  • 1kg
    stora rödbetor
  • 4-5kg
    lera

Ugnsbakade rödbetor

  • 1kg
    stora rödbetor
  • 1st
    stort ark bakplåtspapper eller två
  • (eventuellt två nävar halm)

Emulsion av brynt smör

  • 180g
    smör
  • 4st
    ägg
  • 3msk
    lag från inlagd kapris
  • 1msk
    kapris
  • 2msk
    citronsaft
  • 1msk
    socker
  • 350g
    solrosolja
  • 10g
    havssalt
  • nymalen peppar

Rödbetsröra

  • 2st
    stora lerugnsbakade rödbetor
  • 300g
    inlagda rödbetor
  • 1st
    litet äpple
  • ½dl
    olivolja
  • ¼dl
    balsamico
  • ¼
    vitlöksklyfta, pressad eller riven
  • havssalt och nymalen peppar

Friterat bovete

  • 100g
    helt bovete
  • msk
    salt
  • 2liter
    vatten
  • 1liter
    olja att fritera i

Till servering

  • 6cm
    färsk pepparrot
  • 1st
    stor bricka med krasse
  • 4msk
    friterat bovete eller hackad rostad mandel

Så lagar du

Lerugnsbakade rödbetor

  1. Skölj rödbetorna. 
  2. Sprid ut leran på en bit plast, skölj halmen och lägg den våta halmen ovanpå leran.
  3. Lägg rödbetorna i halmen och vira leran runt, stäng och förslut förpackningen. Stick 2-3 hål i leran ner till halmen så att fukten kan komma ut under tillagningen.
  4. Lägg lerpaketet i glöden och grädda i 1 timme och 45 minuter vid ca 250-300 grader.

 

Ugnsbakade rödbetor

  1. Skölj rödbetorna.
  2. Lägg halmen på bakplåtspappret och lägg rödbetorna ovanpå. (Halmen ger en god smak och behåller fukten, men det går att utelämna.)
  3. Vik bakplåtspappret runt halmen och rödbetorna, lägg det i en form eller på en plåt.
  4. Grädda rödbetorna i 140 grader i 2 timmar om de är små till medelstora och i 2,5 timmar om de är stora. 
  5. Stick hål i dem med en kniv för att kontrollera om de är klara, de ska vara mjuka hela vägen igenom.

 

Emulsion av brynt smör

  1. Lägg 180 g smör i en liten kastrull och värm upp under omrörning tills smöret blir brunt och luktar hasselnötter. 
  2. Låt den svalna till ca 50 grader och häll försiktigt upp den i ett litermått, utan att det mörka sedimentet följer med. 
  3. Väg upp det brynta smöret – det ska vara ca 150 g.
  4. Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull, tillsätt försiktigt äggen och koka dem i exakt 4 minuter. 
  5. Lägg äggen i iskallt vatten, skala dem och lägg dem sen i en mixer tillsammans med kaprislagen och kapris, citronsaft, socker, salt och peppar.
  6. Mixa och tillsätt det ljumma brynta smöret i en tunn stråle tills allt fått en slät konsistens. 
  7. Häll nu oljan i blandningen i en tunn stråle tills du har en jämn majonnäs. 
  8. Lägg den i ett glas eller i en spritspåse och ställ i kylen.
     

Rödbetsröra

  1. Ta av de bakade rödbetorna och väg upp 150 g. 
  2. Riv både de bakade och de inlagda rödbetorna på ett grovt rivjärn och skär äpplet i små tärningar.
  3. Vispa ihop olivolja, balsamvinäger och vitlök med lite salt och peppar och rör ner i rödbetorna och äppeltärningarna. 
  4. Smaka till sist av med salt och peppar.

 

Friterat bovete

  1. Koka upp 2 liter vatten med salt och koka bovetet i 4-5 minuter. 
  2. Häll sedan bovetet i en sil, häll av vattnet och sprid ut bovetet på en plåt med bakplåtspapper. 
  3. Torka bovetet i ugnen i 10-12 min i 140 grader.
  4. Hetta upp oljan till ca 175 grader och stek bovetet, lite i taget, tills det är gyllenbrunt och krispigt. 
  5. Låt dem droppa av på bakplåtspapper.

 

Servering

  1. Bred ut rödbetsblandningen på tallrikar i en snygg cirkel, strö ut små klickar av den brynta smöremulsionen med en tesked eller spritspåse ovanpå rödbetsblandningen.
  2. Tillsätt massor av krasse och finriven pepparrot. 
  3. Strö till sist över krispigt bovete och servera direkt. 

Dela det här receptet med dina vänner!