Currykyckling

En ugnsbakad hel kyckling med potatis och lök på en ugnsplåt.

Publicerat:

Tillagningstid:

När jag var liten var en favoriträtt kokt höna i currysås. Men hur gör man den ännu bättre? Här har du min version, där hemligheten är att man rostar kycklingen på ett galler ovanför plåten med rotfrukter. Dels droppar smör och saft från kycklingen ner på godsakerna under. Samtidigt blir också kycklingen perfekt rostad då den inte ligger i vätskan på plåten. Så gott med den hemgjorda curryn! Har du svårt att få tag på kryddor i din vanliga affär är ett tips att köpa kryddor på internet.

Ingredienser

4portioner

Gul curry

  • 2msk
    spiskumminfrön
  • 2msk
    korianderfrön
  • 2msk
    bockhornsklöver
  • 2msk
    gula senapsfrön
  • msk
    kardemumma, från gröna kapslar
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1
    kanelstång, liten
  • 2msk
    ingefära, mald
  • 2msk
    gurkmeja
  • ½tsk
    chilipulver

Currykyckling

  • 1
    hel kyckling, färsk
  • 75g
    smör, rumstempererat
  • 1tsk
    salt
  • 3msk
    gul curry
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2
    lökar, gul eller röd
  • 2
    svenska äpplen, fasta
  • 1kg
    potatis, fast
  • ½tsk
    flingsalt till skinnet

Så lagar du

1. Börja med den gula curryn. Rosta alla hela kryddor (spiskummin, koriander, gula senapsfrön, svartpeppar, kanel, kardemumma från gröna kapslar och bockhornsköver) i en torr panna tills det börjar knäppa i dem.

2. Mal eller mortla de hela kryddorna fint.

5. Rosta sedan också mald ingefära, kanel, gurkmeja och chilipulver i en torr panna och blanda ihop med de malda kryddorna. Låt svalna och häll sedan väl rengjord, torr burk med lock.

8. Lägg kycklingen med bröstfiléerna nedåt. Skär eller klipp bort gump och ryggraden. Använd en rejäl hushållssax eller en kraftig kniv.

11. Vänd på kycklingen, tryck till den och vik ut den så att den blir platt.

12. Mixa samman smör, salt och curry till kryddsmöret. Gnid in detta runt hela kycklingen men också in under skinnet.

14. Tryck in ett finger under skinnet och lossa det försiktigt, tryck sedan in smör här och gnid in ordentligt under skinnet.

15. Om du har tid, marinera gärna kycklingen dagen före men hinner du inte det går den självklart lika bra att tillaga direkt efter att du gnidit in smöret.

16. Avsluta med lite fint havssalt för att få en lite krispigare yta på skinnet, men inte för mycket då smöret redan är kryddat.

17. Sätt ugnen på 200 grader och förbered ett galler och en ugnsplåt.

18. Skär potatis, äpple och lök i klyftor eller halvor. Tänk på att äpplet går snabbare att tillaga än t ex potatisen så de kan vara halverade medan potatisen är skuren i lite mindre bitar.

19. Krossa vitlöken.

20. Lägg allt detta på plåten, ringla över olja och sväng runt allt noga. Krydda med salt och sätt in i nedre delen av ugnen.

22. Lägg kycklingen på gallret och sätt in gallret i ugnen ovanför plåten med potatis, lök och äpple så att smöret från kycklingen kan smälta och droppa ner på plåten tillsammans med köttsafterna från kycklingen.

23. Rosta i ugnen i ca 45 minuter tills kycklingen är helt genomlagad, ta bort potatisen, lök och äpple tidigare om de blir färdiga före men tänk på att sätta tillbaka plåten igen så att inte saft och fett från kycklingen droppar ner i ugnen.

24. Låt kycklingen svalna något. Servera sedan tillsammans med potatis, kål och lök.

Tips

Om man inte hittar någon krydda i sin vanliga affär går det idag utmärkt att beställa kryddor på internet. Kryddblandningen kan förvaras i skafferi där den klarar sig i minst 1 år.

Dela det här receptet med dina vänner!