Onigiri sushi med teriyakikyckling eller wasabiräkor

En skärbräda med två sorters onigiri sushi

Publicerat:

Tillagningstid:

Gör din egen onigiri, en japansk matsäcksrätt gjord på sushiris, sjögräs och krämig fyllning. Perfekt på picknicken eller buffen, i Japan hittar du dessa på allt från bensinmackar till små kiosker och butiker vanligtvis formade triangulära eller ovala och ofta inslagna i blad av torkade alger. Traditionellt är en onigiri fylld med inlagda plommon eller saltad lax eller saltad torskrom men här gör jag dom med lite mer bekanta smaker i fyllningen.

Ingredienser

Sushiris

  • 3dl
    rundkornigt ris
  • 3dl
    vatten (ca 2 ½ dl i riskokare)
  • 6-8msk
    sushi-su (vinägerblandning som man rör ner i det kokta riset till sushi)

Sushi-su

  • 3dl
    risvinäger, gärna lagrad
  • dl
    strösocker
  • 4tsk
    salt
  • 1st
    liten bit kombualg (valfritt)

Topping

  • Rostade sesamfrön eller furikake
  • 1knippa(or)
    gräslök (finskuren)

Fyllning 1 (räcker till 8 onigiri)

  • 1st
    stekt kycklingbröst
  • 1msk
    teriyakisås
  • ½dl
    majonnäs
  • 1st
    strimlad salladslök
  • 2msk
    rostad lök
  • 1tsk
    sesamfrö

Fyllning 2 (räcker till 8 onigiri)

  • 1burk(ar)
    skalade räkor (à 120 g)
  • ½st
    avokado (tärnad)
  • 1⁄4st
    rödlök (finhackad)
  • ½dl
    majonnäs
  • 1tsk
    wasabipasta
  • 1msk
    japansk soja
  • ½st
    citron - zestet
  • salt
  • peppar

Så lagar du

Fyllning 1

  1. Hacka kycklingen i små bitar. 
  2. Blanda majonnäsen med teriyakisås, wasabipasta, rostad lök och sesamfrö.
  3. Vänd ner kycklingen och den strimlade salladslöken.

 

Fyllning 2 

  1. Låt räkorna rinna av ordentligt i en sil och hacka dom grovt. 
  2. Skala och finhacka löken. 
  3. Blanda majonnäsen med lök, wasabipasta, citronzest och soja. 
  4. Vänd ner räkorna och avocadotärningarna och smaka av med salt och peppar.

 

Montering

  1. Dela upp riset i 8 delar (för 8 st).

 

Med onigiriform

  1. Fyll ris i halva formen och tryck till så det blir en liten grop på mitten. 
  2. Lägg en klick fyllning i varje och toppa upp med ris till kanten och pressa samman.

 

Utan onigiriform 

  1. Lägg en portion ris på en bit plastfolie och platta ut riset till en cirkel på ca 14 cm i diameter. 
  2. Lägg på en klick av fyllningen i mitten och vik ihop till en risboll med hjälp av plastfolien. 
  3. Forma en bred triangel av riset, tryck ihop det så att det blir kompakt och håller formen. 
  4. Ta bort plasten.
  5. Dela noriarket på mitten och därefter i fyra remsor (ca 4 cm breda). Vik noribladet runt riset i underkanten.
  6. Doppa kanterna i valfri topping.

Dela det här receptet med dina vänner!