Onigiri sushi med teriyakikyckling eller wasabiräkor

Publicerat:
2025-04-23Tillagningstid:
Gör din egen onigiri, en japansk matsäcksrätt gjord på sushiris, sjögräs och krämig fyllning. Perfekt på picknicken eller buffen, i Japan hittar du dessa på allt från bensinmackar till små kiosker och butiker vanligtvis formade triangulära eller ovala och ofta inslagna i blad av torkade alger. Traditionellt är en onigiri fylld med inlagda plommon eller saltad lax eller saltad torskrom men här gör jag dom med lite mer bekanta smaker i fyllningen.
Ingredienser
Sushiris
- 3dlrundkornigt ris
- 3dlvatten (ca 2 ½ dl i riskokare)
- 6-8msksushi-su (vinägerblandning som man rör ner i det kokta riset till sushi)
Sushi-su
- 3dlrisvinäger, gärna lagrad
- 1½dlströsocker
- 4tsksalt
- 1stliten bit kombualg (valfritt)
Topping
- Rostade sesamfrön eller furikake
- 1knippa(or)gräslök (finskuren)
Fyllning 1 (räcker till 8 onigiri)
- 1ststekt kycklingbröst
- 1mskteriyakisås
- ½dlmajonnäs
- 1ststrimlad salladslök
- 2mskrostad lök
- 1tsksesamfrö
Fyllning 2 (räcker till 8 onigiri)
- 1burk(ar)skalade räkor (à 120 g)
- ½stavokado (tärnad)
- 1⁄4strödlök (finhackad)
- ½dlmajonnäs
- 1tskwasabipasta
- 1mskjapansk soja
- ½stcitron - zestet
- salt
- peppar
Så lagar du
Fyllning 1
- Hacka kycklingen i små bitar.
- Blanda majonnäsen med teriyakisås, wasabipasta, rostad lök och sesamfrö.
- Vänd ner kycklingen och den strimlade salladslöken.
Fyllning 2
- Låt räkorna rinna av ordentligt i en sil och hacka dom grovt.
- Skala och finhacka löken.
- Blanda majonnäsen med lök, wasabipasta, citronzest och soja.
- Vänd ner räkorna och avocadotärningarna och smaka av med salt och peppar.
Montering
- Dela upp riset i 8 delar (för 8 st).
Med onigiriform
- Fyll ris i halva formen och tryck till så det blir en liten grop på mitten.
- Lägg en klick fyllning i varje och toppa upp med ris till kanten och pressa samman.
Utan onigiriform
- Lägg en portion ris på en bit plastfolie och platta ut riset till en cirkel på ca 14 cm i diameter.
- Lägg på en klick av fyllningen i mitten och vik ihop till en risboll med hjälp av plastfolien.
- Forma en bred triangel av riset, tryck ihop det så att det blir kompakt och håller formen.
- Ta bort plasten.
- Dela noriarket på mitten och därefter i fyra remsor (ca 4 cm breda). Vik noribladet runt riset i underkanten.
- Doppa kanterna i valfri topping.