Klenäter

Publicerat:
2015-12-02Tillagningstid:
Friterat bakverk som härstammar från en lång och svunnen tid då Gustav Vasa styrde riket.
Ingredienser
13portioner
- 4stäggulor (80g)
- 1stägg (50g)
- 1 1/3dlströsocker (120g)
- 100gsmör
- 5 1/4dlmjöl (315g)
- 3/4dlmjölk (75g)
- 1tskbakpulver (5g)
- 1stcitron, det rivna skalet
- kanel- och sockerblandning för garnering
Så lagar du
1. Blanda alla ingredienser till en jämn deg. Forma degen till en platta och klä in den i plast. Låt degen vila i kyl i en 1 timme.
2. Hetta upp frityrolja till 180 grader.
3. Kavla ut degen och skär ut sneda rutor med en sporre. Skär ett snitt mitt i rutorna och trä ena änden genom mitten.
4. Fritera i olja tills de får en gyllenebrun färg och yta.
5. Lyft ur klenäterna och låt dem rinna av på papper. Vänd dem sedan i socker- och kanelblandningen.