Lisas sweet chili-sås

Chicken nuggets med sweet chilisås på burk och sked i burken.

Publicerat:

Tillagningstid:

Sweet chili-såsen kom in i våra kök och hjärtan under 90-talet och har nästan blivit en form av vuxen-ketchup. Ofta köper vi den färdig, trots att den är busenkel att göra själv. Gör en rejäl sats och förvara i kylskåp där den håller i ca 1 månad. Receptet ger ca 4 dl.

Ingredienser

  • dl
    risvinäger
  • 2dl
    vatten
  • dl
    strösocker
  • 5klyfta(or)
    vitlök
  • 50g
    färsk ingefära, skalad och hackad
  • 1msk
    fisksås
  • 3msk
    sambal oelek
  • 2tsk
    majsstärkelse eller potatismjöl
  • 2msk
    vatten, till stärkelsen

Så lagar du

1. Blanda alla ingredienser utom majsstärkelse (samt vattnet till stärkelsen) i en kastrull och låt koka upp.

2. Låt sjuda i 8-10 minuter.

3. Mixa såsen slät, mängden ska ha kokat ner så att det totalt är ca 4 dl mixad sås.

4. Rör ut stärkelsen i kallt vattnet och rör ner detta i såsen. Koka upp och låt sjuda ett par minuter under omrörning tills såsen börjar tjockna.

5. Låt svalna och häll på väl rengjord burk eller flaska. Förvara i kylskåp.

Dela det här receptet med dina vänner!