Lisas sweet chili-sås

Publicerat:
2022-10-28Tillagningstid:
Sweet chili-såsen kom in i våra kök och hjärtan under 90-talet och har nästan blivit en form av vuxen-ketchup. Ofta köper vi den färdig, trots att den är busenkel att göra själv. Gör en rejäl sats och förvara i kylskåp där den håller i ca 1 månad. Receptet ger ca 4 dl.
Ingredienser
- 1½dlrisvinäger
- 2dlvatten
- 1½dlströsocker
- 5klyfta(or)vitlök
- 50gfärsk ingefära, skalad och hackad
- 1mskfisksås
- 3msksambal oelek
- 2tskmajsstärkelse eller potatismjöl
- 2mskvatten, till stärkelsen
Så lagar du
1. Blanda alla ingredienser utom majsstärkelse (samt vattnet till stärkelsen) i en kastrull och låt koka upp.
2. Låt sjuda i 8-10 minuter.
3. Mixa såsen slät, mängden ska ha kokat ner så att det totalt är ca 4 dl mixad sås.
4. Rör ut stärkelsen i kallt vattnet och rör ner detta i såsen. Koka upp och låt sjuda ett par minuter under omrörning tills såsen börjar tjockna.
5. Låt svalna och häll på väl rengjord burk eller flaska. Förvara i kylskåp.