Lyxig vårpaj

Publicerat:
2024-04-18En helt underbar paj med mandelmassa, hallon och rabarber. Kombinationen mördeg och smuldeg är en riktig vinnare.
Ingredienser
10 - 12portioner
Mördeg
- 90gflorsocker (ca 2dl)
- 270gvetemjöl (ca 4,5 dl)
- 180gsmör
- 1äggula
Mandelfyllning
- 190gmandelmassa
- 2gkardemumma
- 80gsmör (rumstempererat)
- 1ägg
- 2äggulor
Smuldeg
- 180gvetemjöl (ca 3 dl)
- 120gsmör
- 45gsocker (ca 0,5 dl)
Fyllning
- 2stjälkar rabarber
- 250ghallon, frysta
Vaniljsås
- 80gäggula (4 st)
- 90gströsocker (ca 1 dl)
- 0,5vaniljstång
- 300ggrädde (ca 3 dl)
- 100gmjölk (ca 1 dl)
- 35gsmör osaltat
Så lagar du
Mördegsbotten:
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
- Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra en rund pajform (22 cm i diameter)
Mandelfyllning
- Riv mandelmassa och lägg i en bunke.
- Tillsätt kardemumma och blanda i lite smör i taget.
- Tillsätt ägg och äggula och blanda till en slät massa.
Smuldeg
- Blanda samman allt i en bunke till smulor och ställ åt sidan.
Vaniljsås
- Blanda äggulor, strösocker i en bunke.
- Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden.
- Häll det sedan över äggulorna och blanda väl.
- Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjar tjockna.
- Ta bort från plattan och blanda i smöret, häll över i en skål och låt svalna.
Tillredning
- Sätt ugnen på 190 grader (varmluft), bred ut mandelfyllningen i pajformen.
- Dela rabarber i lagom stora bitar och lägg dom tillsammans med hallonen i pajformen.
- Strö över lite strösocker.
- Sist på med smuldeg, grädda mitt i ugnen 35-40 min eller tills pajen fått en fin gyllenbrun färg.
- Ta ut och låt svalna. Servera med vaniljsåsen.