Cheesecake med hallon

Publicerat:
2023-05-05Ingredienser
10 - 12portioner
Pajskal:
- 100gsmör
- 300gdigestivekex (19-20 st)
- 30gströsocker (2 msk)
Hallon cheesecake:
- 400gfrysta hallon
- 450gfärskost (rumstempererad))
- 85gströsocker (1dl)
- 15gvetemjöl (1 1/2 msk)
- 5gvaniljsocker (1/2 msk)
- 100gGräddfil (1 dl)
- 110gägg (2 st)
- 30gäggula (2 st)
Vispad vaniljpannacotta:
- 5dlgrädde
- 85gströsocker (1 dl)
- 1stvaniljstång
- 2stgelatinblad
- 1stnypa salt
Dekor:
- 2paketfärska hallon
- 1kruk(or)citronmeliss
Så lagar du
Pajskal:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret. Mixa kexen väl i en matberedare och blanda med sockret i en bunke. Tillsätt smöret och blanda ordentligt.
3. Tryck ut smulorna i en pajform (22-24 cm) i diameter (ända upp på kanten).
4. Grädda i ugnen i 8-10 minuter.
Cheesecake hallon:
1. Tina hallonen och mixa med en stavmixer. Pressa sedan detta genom en sil så att du får ut själva juicen utan kärnor, cirka 250g (2 1/2dl). Lägg i en kastrull och låt småkoka i 10 minuter så att du får en mer koncentrerad hallonsmak, rör mellan varven. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
2. Sätt ugnen på 130 grader (varmluft).
3. Blanda färskost, strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke till en krämig konsistens. Blanda sedan i gräddfil och lite ägg i taget. Sist blandar du i hallonpurén, blanda försiktigt till en slät och fin fyllning.
4. Häll fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen 35 - 40 min. Stäng av ugnen och öppna upp ugnsluckan lite så den får gå på eftervärme i 10 min.
5. Ta ut och låt svalna helt innan du stoppar in din cheesecake i kylen 3-4 timmar.
Vispad vanilj-pannacotta:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Dela vaniljstången och lägg den i en kastrull tillsammans med strösocker och grädde, låt koka.
3. Ta bort från värmen, krama ur vattnet ur bladen och lägg dem i kokningen med en nypa salt. Häll över i en ren skål, plasta och låt bli helt kall i kylen 3-4 tim.
4. Vispa sedan med elvisp till en fast och fin konsistens, dekorera din cheesecake som du önskar.