Choklad hasselnötkaka

Vi ser en choklad och hasselnöts tårta toppad med nougatkräm och nötter på ett fat, i bakgrunden ser vi hyvlad choklad på en träskärbräda.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Ingredienser

10 - 12portioner

Chokladkaka

  • 100g
    smör
  • 10g
    espressopulver
  • 150g
    mörk choklad 70%
  • 2st
    ägg
  • 2dl
    strösocker
  • 1tsk
    salt
  • 1dl
    vetemjöl

Nougatkräm

  • 1st
    gelatinblad
  • 150g
    mjölkchoklad
  • 100g
    nougat
  • 2msk
    strösocker
  • 3st
    äggulor
  • 1dl
    mjölk
  • 1dl
    grädde
  • 0,5tsk
    salt

Chokladchantillyn

  • 3dl
    grädde
  • 100g
    mjölkchoklad

Karamelliserade hasselnötter

  • 1,5dl
    strösocker
  • 2msk
    vatten
  • 100g
    rostade hasselnötter
  • 30g
    smör

Så lagar du

Kakbotten:
1. Sätt ugnen på 170 Grader. Lägg bakplåtspapper i botten och på sidorna av en springform 22 - 24 cm. 

2. Hacka chokladen och lägg i en bunke. 

3. Smält smöret i en kastrull och häll det över chokladen, espressopulvret, rör ihop tills chokladen har smält. 

4. Blanda ner strösocker och sedan ett ägg i taget. 

5. Sikta mjölet och rör ner det i smeten tillsammans med saltet. 

6. Baka på 170 garder i ca 13-15 min. 

7. Ta ut och låt svalna.

Nougatkräm:
1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. 

2. Hacka chokladen och nougaten, lägg i en bunke. 

3. Blanda äggula och strösocker i en annan bunke. 

4. I en kastrull kokar du upp grädde och mjölk, häll det sedan försiktigt över äggulorna medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och på låg värme värmer du under konstant omrörning ägg och mjölkblandningen till 83 grader eller när du börjar se att den tjocknat lite. 

5. Häll blandningen över chokladen och nougaten, lägg i gelatinblad och blanda tills smeten är slät.

6. Häll det över den svalnade chokladbotten och ställ in i kylen minst 6 tim.

Chokladchantillyn: 
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. 

2. Koka upp grädden och häll över chokladen, mixa slät. 

3.Låt stå i kylen över natten. 

4. när du ska servera vispar du, på medelhastighet i maskin eller med elvisp till en fluffig konsistens.

Karamelliserade hasselnötter:
1. Smält socker med lite vatten i en stekpanna till en karamell. 

2. Blanda ner de rostade nötterna och smöret. 

3. Blanda tills alla nötter är täckta med karamell. 

4. Häll ut allt på plåt med bakplåtspapper. 

5. Låt svalna helt.

Dela det här receptet med dina vänner!