Panettone – italiensk julkaka

Publicerat:
2019-11-29Tillagningstid:
Ingredienser
16 - 20portioner
Fördeg
- 440gextra stark bagerivetemjöl
- 220gvatten
- 154gvetesurdeg (vetesurdeg gjord på lika delar vatten som vetemjöl)
- 2gjäst
- 140gsocker
- 165gsmör, rumstempererat
- 145gäggula
Bortgörning
- 100gvatten
- 11 citron, zest
- 1apelsin, zest
- 5gbakmalt
- 10gmjölkpulver
- 25ghonung
- 1vaniljstång, märgen
- 130gextra stark bagerivetemjöl
- 9gsalt
- 110gsocker
- 100gäggula
- 50gvaniljsocker
- 165gsmör, rumstempererat
- 50gmörk choklad, i bitar
- 50gkanderade apelsinskal, i bitar
- 50grussin, blötlagda i 10 min och sedan avrunna
- 50gkanderad citronskal, i bitar
- pärlsocker, till toppen
Crema di mascarpone
- 250gmascarpone
- 50 + 150gströsocker
- 30gvatten
- 40 gäggula
- 100gäggvita
- skalet från 1 citron
- 20gcitronsaft
Så lagar du
Receptet räcker till två kakor.
Dag 1
1. Blanda mjöl, vatten, vetesurdeg och jäst i en degblandare med degkrok i ca 5 min. Arbeta upp glutenet i degen. Degen skall vara elastisk.
2. Tillsätt sockret i två omgångar och låt det jobbas in i degen.
3. Tillsätt smöret i två omgångar och låt det jobbas in i degen. Tillsätt äggulan i två omgångar och låt det jobbas in i degen.
4. Stjälp upp degen i en bunke och täck den med en plastpåse. Ställ bunken i kylen över natten. Detta är fördegen.
Dag 2
1. Gör bortgörningen genom att blanda fördegen med vattnet, zest, bakmalt, honung, mjölkpulver, märgen från vaniljstången och mjölet i 5 min på medelfart.
2. Tillsätt saltet och låt det jobbas in i 2 minuter. Tillsätt sockret i två omgångar och låt det jobbas in i degen.
3. Tillsätt smöret och låt det jobbas in i degen. Tillsätt äggulan och låt det jobbas in i degen. Du skall ha en elastisk deg.
4. Tillsätt den torkade frukten och chokladen och låt det jobbas in i degen.
5. Täck bunken med en plastpåse och förslut den. Låt allt jäsa i en timme i rumstemperatur (degen skall ha dubblerat i volym).
6. Slå upp degen i i två lika stora bitar och forma till två bollar. Låt vila i 10 min.
7. Sätt ugnen på 200 grader. Forma bollarna igen och lägg i den i panettoneformar.
8. Jäs degarna i en avstängd ugn (temperatur 40–50 grader) tills degen har rest sig till kanten på formen.
9. Strössla pärlsocker på toppen på kakan. Stoppa in kakorna i ugnen som är uppe i 200 grader (nedersta falsen) men sänk temperaturen direkt till 160. Baka i 40 minuter.
10. Efter 40 minuter provar du kakorna genom att sticka in en provsticka. Är stickan torr när den kommer ut så är kakan klar, men är stickan kladdig så är det bara att baka vidare stötvis i 10 minuter tills kakan blir klar.
Crema di mascapone
Krämen räcker till ca 5 serveringar
1. Slå äggulorna och vattnet med den första delen av sockret, luftigt över ett vattenbad. Tag ägg-skummet åt sidan. Vispa äggvitorna och den andra delen av sockret till en maräng. Tillsätt citronsaften i slutet på marängen.
2. Vänd ned mascarponen i ägguleskummet och sedan ned i marängen. Blanda ned citronzest och ställ allt i kyl och låt stå till servering.
Tips
Kakan är även klar när den har en innetemperatur på 98 grader. Detta kan testas genom att sticka in en termometer.
Stick in ett tunt metallspätt i botten på kakorna och låt kakorna hänga upp och ner över natten och låt dem svalna.
Det är viktigt att det det blir rätt mängd av alla ingredienser, därför anges mängderna i viktenhet. Om du inte har en köksvåg kan du använda de konverteringstabeller från vikt till volym som går att söka fram på internet.
Det går bra att ersätta bakmalten (maltsirap) med mörk sirap.