Kolace

bröd, sylt

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Vill du prova ett äkta tjeckisk bakverk? Missa då inte dessa platta bakverk som är generöst fyllda med sylt, smuldeg eller färskost.

Ingredienser

10portioner

Del 1: Poolish/fördeg

  • 30g
    färsk jäst
  • 50g
    mjölk (ljummen)
  • 5g
    socker
  • 10g
    mjöl

Del 2: Bortgörning/poolish

  • 650g
    vetemjöl
  • 250 g
    mjölk
  • 120g
    socker
  • 60g
    ägg
  • 5g
    salt
  • 100g
    smör (smält)

Äggstrykning

  • lika delar ägg och vatten som blandas ihop

Topping

  • valfri sylt
  • färskost

Smuldeg

  • 1 del
    smör
  • 1 del
    florsocker
  • 2 delar
    mjöl

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 170 grader. 
  2. Gör poolishen genom att röra ihop alla ingredienser i del 1 och låt stå i 15 min. 
  3. Under tiden, väg upp ingredienserna för del 2. 
  4. Tillsätt del 1 med övriga ingredienser i del 2 och blanda/knåda allt till en homogen deg (i en degblandare med krok så tar det ca 5-8 min). 
  5. Rundriv degen och låt den jäsa i 30 min. 
  6. När den jäst i 30 min, stöt degen och låt den jäsa i ytterligare 30 min. 
  7. Kavla ut degen till den är ca 3 mm tjock och skär ut 10 st lika stora cirklar. 
  8. Lägg dem på en plåt och täck dem med en plastpåse och låt den jäsa till sin dubbla storlek. 
  9. Stryk med äggstrykning. 
  10. Toppa med önskad sylt, färskost och smuldeg. 
  11. Baka av i ca 11 min på 170 grader. Låt svalna och njut.

Vill du göra egen färskost på filmjölk?

  • Värm filmjölken mellan 45-50 C. Den skall separera. 
  • Häll upp i silduk/kaffefilter. 
  • Ställ i kyl och låt ”hänga” i 8 timmar.

Dela det här receptet med dina vänner!