Kolace

Publicerat:
2024-09-11Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Vill du prova ett äkta tjeckisk bakverk? Missa då inte dessa platta bakverk som är generöst fyllda med sylt, smuldeg eller färskost.
Ingredienser
10portioner
Del 1: Poolish/fördeg
- 30gfärsk jäst
- 50gmjölk (ljummen)
- 5gsocker
- 10gmjöl
Del 2: Bortgörning/poolish
- 650gvetemjöl
- 250 gmjölk
- 120gsocker
- 60gägg
- 5gsalt
- 100gsmör (smält)
Äggstrykning
- lika delar ägg och vatten som blandas ihop
Topping
- valfri sylt
- färskost
Smuldeg
- 1 delsmör
- 1 delflorsocker
- 2 delarmjöl
Så lagar du
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Gör poolishen genom att röra ihop alla ingredienser i del 1 och låt stå i 15 min.
- Under tiden, väg upp ingredienserna för del 2.
- Tillsätt del 1 med övriga ingredienser i del 2 och blanda/knåda allt till en homogen deg (i en degblandare med krok så tar det ca 5-8 min).
- Rundriv degen och låt den jäsa i 30 min.
- När den jäst i 30 min, stöt degen och låt den jäsa i ytterligare 30 min.
- Kavla ut degen till den är ca 3 mm tjock och skär ut 10 st lika stora cirklar.
- Lägg dem på en plåt och täck dem med en plastpåse och låt den jäsa till sin dubbla storlek.
- Stryk med äggstrykning.
- Toppa med önskad sylt, färskost och smuldeg.
- Baka av i ca 11 min på 170 grader. Låt svalna och njut.
Vill du göra egen färskost på filmjölk?
- Värm filmjölken mellan 45-50 C. Den skall separera.
- Häll upp i silduk/kaffefilter.
- Ställ i kyl och låt ”hänga” i 8 timmar.