Smashed Pumpkin Pie

Färggrann paj som ligger på en träbricka bredvid pumpor.

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktigt härlig höstpaj som funkar finfint till höstens och vinterns värmande middagar.

Ingredienser

6portioner

Deg

  • 300g
    mjöl (jag brukar blanda hälften dinkel, hälften vete)
  • 50g
    lagrad hårdost, riven
  • 150g
    smör i tärningar
  • 0,75dl
    kallt vatten
  • 500g
    pumpa, rostad i bitar
  • 1st
    röd lök, skivad
  • 100g
    grönkål, i bitar
  • 1st
    röd chili (spansk peppar), hackad
  • 2klyfta(or)
    vitlökar, pressade
  • 2st
    ägg
  • 1dl
    crème fraiche
  • 100g
    lagrad hårdost, riven
  • 1st
    citron, det gula av skalet
  • 100g
    fetaost
  • 1kvist(ar)
    småtomater
  • svartpeppar och salt
  • balsamico
  • smör till stekning

Till pensling

    Till servering

      Så lagar du

      1. Gör degen: Lägg mjöl, ost och smör i matberedaren med knivinsatsen. Mixa så att smöret finfördelas, tillsätt vatten och kör hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen och tryck ut till en rund platta, plasta och ställ i kyl.

      2. Gör fyllningen: Fräs lök och grönkål i smör, tillsätt chili och vitlök. Mosa den färdigrostade pumpan med en gaffel. Rör ihop pumpa och grönkål. Smaka av med peppar, salt, balsamico och citronskal. Vispa ihop ägg, créme fraîche och ost.

      3. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme.

      4. Kavla ut degen till en stor platta, 30-25 cm. Det går lättast att kavla mellan plastfolie eller på lätt mjölat bakbord. Lägg bakpapper i en stor långpanna. Lägg i degen. Lägg i pumpafyllning, lämna en kant runt om. Vik upp kanten över fyllningen. Häll på äggstanning och toppa med fetaost och tomater.

      5. Pensla kanterna med ägg och strö på frön eller ost. Ställ formen på en ugnsplåt och grädda tills pajen är genomgräddad och har vacker gyllene färg. Det tar cirka 30 minuter, men kolla av den mot slutet eftersom ugnar kan variera i effekt.

      Garnera med lingon och servera med en god sallad, till exempel Krispig kålsallad.

      Dela det här receptet med dina vänner!