Smashed Pumpkin Pie

Publicerat:
2022-10-26Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Deg
- 300gmjöl (jag brukar blanda hälften dinkel, hälften vete)
- 50glagrad hårdost, riven
- 150gsmör i tärningar
- 0,75dlkallt vatten
- 500gpumpa, rostad i bitar
- 1ströd lök, skivad
- 100ggrönkål, i bitar
- 1ströd chili (spansk peppar), hackad
- 2klyfta(or)vitlökar, pressade
- 2stägg
- 1dlcrème fraiche
- 100glagrad hårdost, riven
- 1stcitron, det gula av skalet
- 100gfetaost
- 1kvist(ar)småtomater
- svartpeppar och salt
- balsamico
- smör till stekning
Till pensling
Till servering
Så lagar du
1. Gör degen: Lägg mjöl, ost och smör i matberedaren med knivinsatsen. Mixa så att smöret finfördelas, tillsätt vatten och kör hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen och tryck ut till en rund platta, plasta och ställ i kyl.
2. Gör fyllningen: Fräs lök och grönkål i smör, tillsätt chili och vitlök. Mosa den färdigrostade pumpan med en gaffel. Rör ihop pumpa och grönkål. Smaka av med peppar, salt, balsamico och citronskal. Vispa ihop ägg, créme fraîche och ost.
3. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme.
4. Kavla ut degen till en stor platta, 30-25 cm. Det går lättast att kavla mellan plastfolie eller på lätt mjölat bakbord. Lägg bakpapper i en stor långpanna. Lägg i degen. Lägg i pumpafyllning, lämna en kant runt om. Vik upp kanten över fyllningen. Häll på äggstanning och toppa med fetaost och tomater.
5. Pensla kanterna med ägg och strö på frön eller ost. Ställ formen på en ugnsplåt och grädda tills pajen är genomgräddad och har vacker gyllene färg. Det tar cirka 30 minuter, men kolla av den mot slutet eftersom ugnar kan variera i effekt.
Garnera med lingon och servera med en god sallad, till exempel Krispig kålsallad.