Argentinsk chorizo

Publicerat:
2022-10-28Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
- 3klyfta(or)vitlök, krossade
- 2½dlrött vin
- 6kryddnejlikor
- 550gfläskkött
- 275gnötkött
- 275grimmat sidfläsk, svålen bortskuren
- 3klyfta(or)vitlök, finhackade eller rivna
- 1msksalt
- 1mskpimentón dulce
- 1tskmuskot, malen
- 1mskoregano, torkad
- 1½tskvitpeppar, krossad
- 1½meter fjälster, ca 35 mm i diameter
Så lagar du
1. Koka upp nejlikor, krossad vitlök och rödvin och låt sjuda under lock på svag värme i ca 20 minuter eller tills vinet kokat ner till hälften. Passera genom en finmaskig sil och ta tillvara på vätskan.
2. Mal ordentligt kylt fläskkött, nötkött och sidfläsk grovt i en köttkvarn där du låtit alla metalldelar ligga i frysen innan så de är ordentligt kalla. Det gör att fettet i köttet inte fastnar lika lätt.
3. Lägg allt i en stor bunke och tillsätt vätskan, vitlök och kryddorna. Arbeta samman till en smet. Provstek en liten bit i stekpanna och smaka av.
4. Spola fjälstret noga med kallt vatten och trä på det på korvhornet på hushållsassistenten.
5. Fyll fjälstret och knyt om med bindgarn i båda ändar. Stoppa inte korven för hårt, då smeten sväller lite vid tillagning.
6. Dela upp det stoppade fjälstret i mindre korvar genom att först tvinna fjälstret några gånger och sedan slå två knutar. Gör två knutar för att du ska kunna dela på korven mitt emellan knutarna utan att färsen åker ut. Men enklast är att dela på korvarna efter tillagning.
7. Låt gärna korvarna vila en dag i kylskåp innan du tillagar eller fryser in dem.
Tips
Får du inte tag i pimentón dulce kan du byta ut det mot rökt paprika eller vanligt paprikapulver. Har du inte korvhorn går det även att stoppa fjälstret med hjälp av en riktigt bra spritser.