Bovetegalette

Publicerat:
2023-10-04Tillagningstid:
En klassisk galette från Bretagne fylls med ost, ägg och skinka och är som en expresspaj, men den kan lika bra användas som en wrap med olika fyllningar.
Ingredienser
4portioner
Galettesmet
- 300gbovetemjöl (ca 4 dl)
- ca 1literkallt vatten
- ca 1-2tskhavssalt
- en neutral olja för stekning, t. ex. rapsolja
Klassisk galette från Bretagne
- ägg
- rökt skinka i skivor
- ost, t. ex. emmentaler
- gräslök
Räkmacka på bovetegalette
- krispig sallad
- räkor med skal
- kokt ägg
- cocktailsås
- dill, citron
Cocktailsås
- 1stäggula
- 2dlolja
- 1mskdijonsenap
- 2-3mskketchup
- ca 2msksaft från citron
- 1mskwhiskey, konjak eller rom
Så lagar du
Galettesmet:
- Vispa bovetemjöl, vatten och havssalt till en jämn smet.
- Låt stå i kylskåp över natten.
- Stek tunna plättar i en neutral olja i het panna för att få frasiga plättar.
- Går plättarna sönder är smeten för lös och du kan tillsätta lite mera bovetemjöl. Blir plättarna för hårda kan du spä ut smeten med vatten.
Klassisk galette från Bretagne:
- Stek en galette (plätt). Strö lite riven ost över galetten i stekpannan.
- När osten smält lite river du över lite rökt skinka och knäcker ett ägg över fyllningen.
- Vik upp kanterna på galetten så den blir som en fyrkant.
- Om du vill ha ägget ordentligt lagat kan du lägga ett lock på stekpannan. Garnera med lite finskuren gräslök.
- Avnjut direkt.
Räkmacka på bovetegalette:
- Riv lite sallad över en avsvalnad galette. Klicka över en eller ett par matskedar cocktailsås. Skala räkor och lägg en näve räkor i galetten.
- Skiva kokt ägg och lägg några äggskivor i galetten. Pressa över lite citronsaft och garnera med några dillkvistar. Vik ihop och njut.
Cocktailsås:
- Vispa äggula, salt, senap och olja till en slät majonnäs. Tillägg 2 msk pressad citronsaft och 2 msk ketchup. Ketchup ger såsen en vacker färg.
- Avsluta med en 1 msk konjak eller whisky. Låt såsen vila en stund innan servering.