Carbonara med persiljerot och purjolök

En skål med carbonara och ett knäckt ägg på toppen.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Kokboksförfattaren Tara Junker har en förkärlek för enkla pastarätter. Här utgår hon från grönsaker hon verkligen gillar och som kanske inte används så ofta. Det finns tre saker hon tycker vi borde lära oss av italienarna: salta pastavattnet ordentligt, använd pastavattnet i såsen och blanda alltid pastan i såsen innan du serverar.

Ingredienser

2portioner

  • 1st
    purjolök
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 200g
    persiljerot eller palsternacka
  • 200g
    champinjoner
  • 3st
    äggulor
  • 0,5dl
    havregrädde
  • 1dl
    riven parmesan (ca 50g) + lite extra till servering
  • 0,5tsk
    chiliflingor
  • 300g
    pasta (till exempel tagliatelle)
  • salt och svartpeppar
  • olja att steka i

Så lagar du

1. Tvätta och skiva purjolöken. Skala och riv vitlöken. Tvätta persiljerötterna och skär i små bitar. Skär champinjonerna i bitar på fyra.
2. Värm olja i en panna. Lägg i purjo, persiljerot, champinjoner och en halv tesked salt. Stek tills grönsakerna mjuknar, men fortfarande har tuggmotstånd kvar. Blanda i vitlöken och stek ytterligare någon minut.
3. Blanda äggulor, grädde och ost i en skål. Smaksätt med chili, salt och peppar.
4. Koka pastan i välsaltat vatten, men låt koka några minuter under det som anges på paketet, pastan ska vara al dente. Häll 1-2 dl av pastavattnet i pannan, blanda i pastan och äggblandningen och låt pastan koka klart i såsen i ungefär två minuter, tills vattnet har kokat in.
5. Servera pastan med mer parmesan och chiliflakes.

Dela det här receptet med dina vänner!