Churros med nordisk kardemumma

churros med socker på ett vitt fat

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

De ser ut som helt vanliga churros, förutom att de är alldeles grönskimrande istället för gyllenbruna. Men det här är inga vanliga churros, de här garanterar en hållbar njutning. Att välja bort kryddor som transporterats långa vägar och minska på mejeriprodukterna är några av kocken Paul Svenssons knep för att baka hållbart och klimatsmart.

Ingredienser

10 - 10portioner

  • 2liter
    neutral olja
  • 1,5dl
    vatten
  • 1,5dl
    havremjölk
  • 25g
    smör
  • 2msk
    björksocker
  • 1msk
    vanillinsocker, med naturligt vanillin
  • 0,5tsk
    salt
  • 2,5dl
    vetemjöl
  • 3st
    ägg
  • 1dl
    björksocker, xylitol
  • 1msk
    torkad libbsticka

Så lagar du

1. Koka upp vatten och havremjölk med vanillinsocker och socker. Ta bort kastrullen från värmen och rör i mjölet.

2. Rosta sedan blandningen över hög värme tills mjölet blir lätt rostat. Det här tar flera minuter och lite smet kommer att ta fast i botten på kastrullen. Smeten ska bli glansig innan den är klar.

3. Lägg över smeten i en bunke. Vispa med elvisp tills smeten börjar svalna. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning tills smeten är homogen.

4. Fyll upp i en spritspåse med stjärntyll.

5. Värm upp olja till 180 grader och fritera gyllene.

6. Mixa torkad libbsticka och blanda med björksocker.

7. Vänd varma churros i sockret och servera med vaniljsås.


 

Dela det här receptet med dina vänner!