Galette med jordgubbar

Händer som håller på att baka en paj med jordgubbsfyllning.

Publicerat:

Tillagningstid:

En rustik och ljuvligt god fransk paj med jordgubbar – perfekt att servera med en klick vispad crème fraîche.

Ingredienser

4portioner

Deg

  • 3dl
    vetemjöl
  • 1msk
    rörsocker
  • ½tsk
    salt
  • ½dl
    grekisk yoghurt
  • ½msk
    äppelcidervinäger
  • 100g
    kallt smör
  • 4msk
    iskallt vatten (ca)

Fyllning

  • 400g
    färska jordgubbar

Pensling

  • 3msk
    smält smör
  • 3msk
    rörsocker

Gräddkräm

  • 2dl
    vispgrädde
  • 1dl
    crème fraîche
  • 1msk
    socker

Så lagar du

Degen 

  1. Blanda mjöl, socker, salt, yoghurt och äppelcidervinäger i en skål. 
  2. Riv det kalla smöret med den grova sidan av ett rivjärn och nyp ihop det snabbt med mjölblandningen. 
  3. Tillsätt iskallt vatten, lite i taget, tills degen går ihop. 
  4. Forma till en platt rund skiva, linda in i plastfolie eller bakplåtspapper och låt vila i kylen i minst 1 timme. 
  5. Sätt ugnen på 225°C. 
  6. Smält smöret och ta fram rörsockret. 
  7. Skiva jordgubbarna i 3–4 delar. 

 

Baka samman pajen

  1. Kavla ut den kylda degen tunt på ett bakplåtspapper, till en rund form. Ojämna kanter gör inget! 
  2. Lägg jordgubbar i mitten av degen, lämna ca 4–5 cm tom kant runtom. 
  3. Skär 4–5 små snitt i kanten av degen, från yttre kanten in mot fyllningen. 
  4. Vik in degkanterna omlott mot mitten med hjälp av en stekspade eller stor kniv. 
  5. Tryck ihop skarvarna försiktigt med mjölade händer. 
  6. Pensla kanterna och lätt över frukten med det smälta smöret. 
  7. Strö över rikligt med rörsocker på kanterna och lite i mitten. 
  8. Grädda i mitten av ugnen på 225°C i ca 25–30 minuter, tills kanterna är gyllenbruna. 
  9. Låt svalna något innan servering. 
  10. Vispa grädde, crème fraîche och socker till en lättvispad kräm. 

 

Dela det här receptet med dina vänner!