Galette med jordgubbar

Publicerat:
2025-05-06Tillagningstid:
En rustik och ljuvligt god fransk paj med jordgubbar – perfekt att servera med en klick vispad crème fraîche.
Ingredienser
4portioner
Deg
- 3dlvetemjöl
- 1mskrörsocker
- ½tsksalt
- ½dlgrekisk yoghurt
- ½mskäppelcidervinäger
- 100gkallt smör
- 4mskiskallt vatten (ca)
Fyllning
- 400gfärska jordgubbar
Pensling
- 3msksmält smör
- 3mskrörsocker
Gräddkräm
- 2dlvispgrädde
- 1dlcrème fraîche
- 1msksocker
Så lagar du
Degen
- Blanda mjöl, socker, salt, yoghurt och äppelcidervinäger i en skål.
- Riv det kalla smöret med den grova sidan av ett rivjärn och nyp ihop det snabbt med mjölblandningen.
- Tillsätt iskallt vatten, lite i taget, tills degen går ihop.
- Forma till en platt rund skiva, linda in i plastfolie eller bakplåtspapper och låt vila i kylen i minst 1 timme.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Smält smöret och ta fram rörsockret.
- Skiva jordgubbarna i 3–4 delar.
Baka samman pajen
- Kavla ut den kylda degen tunt på ett bakplåtspapper, till en rund form. Ojämna kanter gör inget!
- Lägg jordgubbar i mitten av degen, lämna ca 4–5 cm tom kant runtom.
- Skär 4–5 små snitt i kanten av degen, från yttre kanten in mot fyllningen.
- Vik in degkanterna omlott mot mitten med hjälp av en stekspade eller stor kniv.
- Tryck ihop skarvarna försiktigt med mjölade händer.
- Pensla kanterna och lätt över frukten med det smälta smöret.
- Strö över rikligt med rörsocker på kanterna och lite i mitten.
- Grädda i mitten av ugnen på 225°C i ca 25–30 minuter, tills kanterna är gyllenbruna.
- Låt svalna något innan servering.
- Vispa grädde, crème fraîche och socker till en lättvispad kräm.