Hölskyperunat – Stompad potatis med Örter & Crème Fraîche

Publicerat:
2025-05-07Förberedelsetid:
Tillagningstid:
En finsk klassiker där nykokt potatis skakas med smör, örter och salt för att få en härligt krämig och smakrik potatissallad, servera tillsammans med en snabbpicklad gurka med söt-syrlig smak. Perfekt som tillbehör till husmanskost, grillat eller fiskrätter.
Ingredienser
4 - 6portioner
Hölskyperunat - Stompad potatis med Örter & Crème Fraîche
- 1½kgnypotatis
- 75gsmör
- ½dlgräslök (finhackad)
- ½dldill (finhackad)
- 2stlökblast (strimlad)
- 200gcrème fraîche
- salt efter smak
Mummonkurkut – Finsk mormorsgurka
- 500gfrilandsgurka
- 2msksocker
- 2mskättika (12 %)
- 1knippa(or)dill (finhackad)
- 1dlvatten
- ½tsksalt
Så lagar du
Hölskyperunat – Stompad potatis med Örter & Crème Fraîche
- Skrubba nypotatisen noggrant men låt skalet vara kvar.
- Koka i lättsaltat vatten tills potatisen är mjuk men inte överkokt (ca 15 min beroende på storlek).
- Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i kastrullen.
- Tillsätt tärnad smör och creme fraiche i kastrullen med den varma potatisen.
- Strö över hackade örter och lökblast.
- Sätt på ett lock och skaka kastrullen kraftigt så att potatisen får en lätt mosad, smörig yta.
Mummonkurkut – Finsk mormorsgurka
- Skiva gurkan tunt, till exempel med mandolin eller osthyvel.
- Lägg gurkskivorna i en burk med lock.
- Tillsätt dill, socker, ättika, vatten, och salt.
- Lägg locket på och skaka kraftigt.
- Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter, gärna längre, för att smakerna ska sätta sig.