Hölskyperunat – Stompad potatis med Örter & Crème Fraîche

En gryta med oskalad nypotatis och gröna örter och grön lök.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En finsk klassiker där nykokt potatis skakas med smör, örter och salt för att få en härligt krämig och smakrik potatissallad, servera tillsammans med en snabbpicklad gurka med söt-syrlig smak. Perfekt som tillbehör till husmanskost, grillat eller fiskrätter.

Ingredienser

4 - 6portioner

Hölskyperunat - Stompad potatis med Örter & Crème Fraîche

  • kg
    nypotatis
  • 75g
    smör
  • ½dl
    gräslök (finhackad)
  • ½dl
    dill (finhackad)
  • 2st
    lökblast (strimlad)
  • 200g
    crème fraîche
  • salt efter smak

Mummonkurkut – Finsk mormorsgurka

  • 500g
    frilandsgurka
  • 2msk
    socker
  • 2msk
    ättika (12 %)
  • 1knippa(or)
    dill (finhackad)
  • 1dl
    vatten
  • ½tsk
    salt

Så lagar du

Hölskyperunat – Stompad potatis med Örter & Crème Fraîche 

  1. Skrubba nypotatisen noggrant men låt skalet vara kvar. 
  2. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen är mjuk men inte överkokt (ca 15 min beroende på storlek). 
  3. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i kastrullen. 
  4. Tillsätt tärnad smör och creme fraiche i kastrullen med den varma potatisen. 
  5. Strö över hackade örter och lökblast. 
  6. Sätt på ett lock och skaka kastrullen kraftigt så att potatisen får en lätt mosad, smörig yta.

  

Mummonkurkut – Finsk mormorsgurka  

  1. Skiva gurkan tunt, till exempel med mandolin eller osthyvel. 
  2. Lägg gurkskivorna i en burk med lock. 
  3. Tillsätt dill, socker, ättika, vatten, och salt. 
  4. Lägg locket på och skaka kraftigt. 
  5. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter, gärna längre, för att smakerna ska sätta sig. 

Dela det här receptet med dina vänner!