Lisas ugnspannkaka med kapris

Publicerat:
2022-10-29Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 6ekologiska ägg
- 9dlmjölk, 3 %
- 4½dlvetemjöl
- ½tskbakpulver
- 1⅓tsksalt
- 1dlkapris
- 1dlsolroskärnor
- 1krmliquid smoke
- smör till långpannan
- lingonsylt till servering
Så lagar du
1. Förbered gärna pannkakassmeten i god tid, med fördel redan på morgonen.
2. Vispa samman mjöl, bakpulver och salt med hälften av mjölken tills du har en slät smet. Tillsätt äggen och resten av mjölken och vispa samman.
3. Värm ugnen till 225 grader med en stor långpanna i ugnen så den får bli riktigt varm. Detta gör att ugnspannkakan blir ordentligt fluffig.
4. Smält smör i långpannan och fördela över hela.
5. Blanda kapris och solroskärnor med liquid smoke och låt detta sedan rosta i den heta pannan i någon minut tills solroskärnorna börjar få färg.
6. Häll på pannkakassmeten (enklast när plåten fortfarande står kvar i ugnen) Låt grädda i ca 25-30 minuter eller tills pannkakan fluffat upp ordentligt och fått fin färg.
7. Servera genast med lingonsylt och en god sallad.
Tips
Hemligheten bakom en riktigt fluffig ugnspannkaka är att förbereda smeten i god tid och att grädda den i en ordentligt het långpanna! Överbliven ugnspannkaka går utmärkt att frysa in eller förvara i kylskåp där den håller 3-4 dagar.