Arroz Congrí – ris med svarta bönor

Eusebios kubanska kycklinggryta

Publicerat:

En av Kubas vanligaste rätter, som inte bara smakar härligt utan också är späckad med proteiner och antioxidanter tack vare bönorna. Ett bra alternativ till vanligt kokt vitt ris. Namnet Congrí kommer från Kubas grann-ö Haiti och dess urpsrungliga betydelse är ”kongoleser med ris”. Bakgrunden är att många av de förslavade afrikaner som fördes till Kuba och andra öar i Karibien hade kongolesiskt ursprung.

Ingredienser

4portioner

  • 250g
    svarta bönor
  • 400g
    basmatiris
  • 2msk
    olja
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 1/2st
    lök
  • 1st
    grön paprika
  • 1/2tsk
    salt
  • 2st
    lagerblad
  • 1msk
    oregano
  • 1/2tsk
    spiskummin

Så lagar du

1. Lägg bönorna i en skål med 2 liter vatten i minst 24 h. Därefter, koka dem i 20-30 minuter till dess de börjar mjukna, men ännu har ett rejält tuggmotstånd. Testa gärna genom att ta upp en böna och skölja den i kallt vatten och därefter pressa mellan tummen och pekfingret. Bönan ska kunna pressas sönder men med viss ansträngning.

2. När bönorna är färdigkokta, separera dem från det svarta vattnet. Obs! Viktigt är att spara vattnet för att använda om en stund.  

3. Skölj riset väl för att få bort stärkelsen. Bryn krossad vitlök i olja i en tjockbottnad kastrull i ett par minuter. Sänk värmen något och tillsätt lök och grön paprika, som båda har hackats fint. Rör om flitigt. Efter några minuter, häll i riset. Nu ska också oregano, spiskummin, lagerblad och salt i. Rör om och stek ytterligare några minuter.

4. Därefter ska 1,5 liter av det svarta vattnet som bönorna låg i hällas i kastrullen. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt risblandningen sjuda under lock till dess att vattnet är borta och riset färdigkokt. Rör om då och då.

Dela det här receptet med dina vänner!