Musabaha med palestinsk chilisås

Publicerat:
2025-04-23Musabaha är en chunky hummus som blir både krämig och rustik. Mättande och god. Kan serveras som en hel måltid med bröd eller som tillbehör till maten.
Ingredienser
2 - 4portioner
Shatta
- 6stfärska gröna chili
- 1stgrön paprika
- 1tsksalt
- 1-2stvitlöksklyftor
- 1stcitron
- 3mskolivolja
Musabaha
- 2paketkokta kikärtor (á 400 g) plus spadet från den ena burken
- ¾dltahina (sesampasta)
- 2stvitlöksklyftor
- 2stcitroner (justera syra efter smak)
- salt
- 3dlvatten (ca)
Förslag på topping
- persilja
- stekta pinjenötter
- olivolja
Serveringsförslag
- pitabröd
Pitabrödschips
- 4stlibabröd
- ½dlzaatar
- 2mskolivolja
Så lagar du
Shatta
- Skiva chilin i tunna skivor.
- Lägg i en burk, strö på salt och låt gärna stå i kylen över natten eller 1 timme i rumstemperatur.
- Sila bort överflödig vätska.
- Lägg chilin i en mixer.
- Tillsätt riven vitlöksklyft, grovhackad paprika och juice från pressad citron.
- Mixa snabbt några varv och lägg sedan i en glasburk.
- Ringla olivolja över och blanda.
- Ställ åt sidan och börja med musabahan.
Musabahan
- Sila ena burken kikärtor och skölj kikärtorna. Behåll vätskan från den ena kikärtsburken.
- Lägg kikärtorna, plus kikärstspad i en kastrull.
- Tillsätt vatten och koka upp.
- Sänk värmen och behåll kikärtorna varma på låg värme.
- Lägg tahina, vitlök och juice från citron i en skål.
- Vispa tahinan fluffig med en gaffel.
- Tillsätt spad från kikärtorna, börja med 1 dl, och rör ut till en sås.
- Vänd i kikärtorna (lägg lite kikärtor åt sidan till garnering).
- Mosa kikärtorna lite slarvigt med en potatisstöt eller gaffel.
- Späd ut med lite mer vätska och smaka av med salt och eventuellt mer citron.
- Stek pinjenötterna gyllenbruna.
- Lägg upp musabahan i en djup tallrik, toppa med hela kikärtor, finhackad persilja, shatta, pinjenötter och olivolja. Servera med bröd och njut!
Pitabrödschips
- Värm ugnen till 225°, över och undervärme.
- Skär pitabröden i trianglar eller fyrkanter.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla bröden med olivolja och strö sedan zaatar över.
- Baka mitt i ugnen tills chipsen blir gyllene och frasiga, ca 6-8 min.
- Låt chipsen kallna på plåten.