Musabaha med palestinsk chilisås

Två tallrikar staplade på varandra. I botten en oval tallrik med pitabrödschips och till vänster ovanpå den en rund djup tallrik med en bönröra i sås.

Publicerat:

Musabaha är en chunky hummus som blir både krämig och rustik. Mättande och god. Kan serveras som en hel måltid med bröd eller som tillbehör till maten.

Ingredienser

2 - 4portioner

Shatta

  • 6st
    färska gröna chili
  • 1st
    grön paprika
  • 1tsk
    salt
  • 1-2st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    citron
  • 3msk
    olivolja

Musabaha

  • 2paket
    kokta kikärtor (á 400 g) plus spadet från den ena burken
  • ¾dl
    tahina (sesampasta)
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2st
    citroner (justera syra efter smak)
  • salt
  • 3dl
    vatten (ca)

Förslag på topping

  • persilja
  • stekta pinjenötter
  • olivolja

Serveringsförslag

  • pitabröd

Pitabrödschips

  • 4st
    libabröd
  • ½dl
    zaatar
  • 2msk
    olivolja

Så lagar du

Shatta

  1. Skiva chilin i tunna skivor. 
  2. Lägg i en burk, strö på salt och låt gärna stå i kylen över natten eller 1 timme i rumstemperatur. 
  3. Sila bort överflödig vätska. 
  4. Lägg chilin i en mixer. 
  5. Tillsätt riven vitlöksklyft, grovhackad paprika och juice från pressad citron. 
  6. Mixa snabbt några varv och lägg sedan i en glasburk. 
  7. Ringla olivolja över och blanda. 
  8. Ställ åt sidan och börja med musabahan. 

 

Musabahan

  1. Sila ena burken kikärtor och skölj kikärtorna. Behåll vätskan från den ena kikärtsburken. 
  2. Lägg kikärtorna, plus kikärstspad i en kastrull.
  3. Tillsätt vatten och koka upp. 
  4. Sänk värmen och behåll kikärtorna varma på låg värme. 
  5. Lägg tahina, vitlök och juice från citron i en skål. 
  6. Vispa tahinan fluffig med en gaffel. 
  7. Tillsätt spad från kikärtorna, börja med 1 dl, och rör ut till en sås. 
  8. Vänd i kikärtorna (lägg lite kikärtor åt sidan till garnering). 
  9. Mosa kikärtorna lite slarvigt med en potatisstöt eller gaffel. 
  10. Späd ut med lite mer vätska och smaka av med salt och eventuellt mer citron. 
  11. Stek pinjenötterna gyllenbruna. 
  12. Lägg upp musabahan i en djup tallrik, toppa med hela kikärtor, finhackad persilja, shatta, pinjenötter och olivolja. Servera med bröd och njut!

 

Pitabrödschips

  1. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. 
  2. Skär pitabröden i trianglar eller fyrkanter. 
  3. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  4. Pensla bröden med olivolja och strö sedan zaatar över. 
  5. Baka mitt i ugnen tills chipsen blir gyllene och frasiga, ca 6-8 min. 
  6. Låt chipsen kallna på plåten.  

Dela det här receptet med dina vänner!