Försommartarte med vispad brie, jordgubbs- och rabarberkompott, sparris och honung

Publicerat:
2025-04-29Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 1paketsmördeg, färdigkavlad, kyld
- 1dlblandade fröer tex solroskärnor, sesamfrö, pumpakärnor
- 500gkrämig, mjuk brieost (eller feta), rumstempererad
- 1dlvispgrädde
- 1knippa(or)grön sparris
- 250gjordgubbar, färska
- 1mskolivolja eller smör
Valfritt till garnering
- flingsalt
- svartpeppar
- färska örter som till exempel timjan, dill eller basilika
- honung
- ärtskott
- ätbara blommor
Jordgubbs- och rabarberkompott
- 150gjordgubbar, rensade och skurna i bitar (frysta funkar bra)
- 100grabarber, tunt skivad (fryst funkar bra)
- ½dlströsocker
- 1stapelsin
- 1stliten kvist timjan eller lite rivet apelsinskal (valfritt)
Så lagar du
- Sätt ugnen på 200°C (vanlig över- och undervärme).
Förgrädda smördegen
- Rulla ut smördegen på sitt bakplåtspapper.
- Skär eller skåra en tunn ram runt kanten (2-3 cm från kanten) och nagga mitten med en gaffel.
- Pensla kanterna med lite vatten eller ägg, strö på fröer lite slarvigt, det behöver inte vara perfekt, men rikligt på kanten. Det gör inget om de hamnar på sidan, de sparar du i så fall och använder som garnering vid servering eller knaprar på medans du lagar.
- Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills den är vackert gyllene och genomgräddad.
- Låt svalna.
Förbered kompotten
- Lägg jordgubbar, rabarber och socker i en kastrull, pressa ner halva apelsinen.
- Låt sjuda på medelvärme i ca 10 minuter tills rabarbern har mjuknat och blandningen blivit lagom konsistens.
- Ta av från värmen och låt svalna.
Vispa brie
- Mixa brieosten (ta bort eventuellt tjockt skal om du vill) med grädde till en slät och krämig röra.
- Ställ åt sidan.
Förbered sparrisen
- Ansa och tvätta, sedan antingen:
- Strimla till tunna band med potatisskalare och lägg i kallt vatten för extra krisp.
- Grilla sparrisen snabbt i het panna eller på grillen tills de får lite färg.
- Fräs dem i brynt smör tills de är gyllene och smakar nötigt.
Baka samman tarten
- När smördegen har svalnat breder du ut ett generöst lager vispad brie över hela mittenpartiet. Tips! Spara lite ost att klicka eller spritsa på i slutet.
- Klicka ut jordgubbs- och rabarberkompott över osten.
- Toppa med sparris och jordgubbar.
- Ringla honung över tarten.
- Strö över färsk timjan, ett par drag med pepparkvarnen och lite extra flingsalt.
- Riv över en gnutta färskt apelsinskal precis före servering för extra fräschör.
- Garnera med ätbara blommor.
Tips och varianter!
Variera kompotten: Har du redan en god jordgubbs- eller rabarbermarmelad hemma? Använd den istället för att koka egen kompott – busenkelt och supergott! Värm den lite om den är väldigt hård, så går den enklare att ringla på.
Smaksätt jordgubbarna: Testa att lägga till lite rivet apelsinskal, några krossade rosé- eller grönpepparkorn i kompotten för en spännande twist.
Fryst sparris?
Det fungerar att använda frys sparris, men då skulle jag välja att steka den i brynt smör eller grilla den innan. Glöm inte att salta den isåfall.
Burksparris?
Det finns även sparris på burk, ta den om du föredrar den.
Andra toppings: Strö gärna över lite rostade pinjenötter, pistagenötter eller dekorera med ätbara blommor för extra sommarkänsla.