Försommartarte med vispad brie, jordgubbs- och rabarberkompott, sparris och honung

En tarte som toppats med fröer, vispad brie, jordgubbar, grön sparris, ärtor och ätbara blommor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Allt det vi längtat efter under vintern, samlat på ett fat. En spröd och gyllene smördegsbotten, toppad med krämigt vispad brie, söt-syrlig jordgubbs- och rabarberkompott, fräsch sparris och en generös ringling av honung och färsk timjan. Den här tarten smakar som en solig sommardag på landet – fräsch, saftig, söt, lite syrlig och helt oemotståndlig. Så enkel att svänga ihop att du vill springa direkt till köket och sätta igång! Lätt att göra, lätt att älska.

Ingredienser

8portioner

  • 1paket
    smördeg, färdigkavlad, kyld
  • 1dl
    blandade fröer tex solroskärnor, sesamfrö, pumpakärnor
  • 500g
    krämig, mjuk brieost (eller feta), rumstempererad
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1knippa(or)
    grön sparris
  • 250g
    jordgubbar, färska
  • 1msk
    olivolja eller smör

Valfritt till garnering

  • flingsalt
  • svartpeppar
  • färska örter som till exempel timjan, dill eller basilika
  • honung
  • ärtskott
  • ätbara blommor

Jordgubbs- och rabarberkompott

  • 150g
    jordgubbar, rensade och skurna i bitar (frysta funkar bra)
  • 100g
    rabarber, tunt skivad (fryst funkar bra)
  • ½dl
    strösocker
  • 1st
    apelsin
  • 1st
    liten kvist timjan eller lite rivet apelsinskal (valfritt)

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 200°C (vanlig över- och undervärme). 

 

Förgrädda smördegen

  1. Rulla ut smördegen på sitt bakplåtspapper. 
  2. Skär eller skåra en tunn ram runt kanten (2-3 cm från kanten) och nagga mitten med en gaffel. 
  3. Pensla kanterna med lite vatten eller ägg, strö på fröer lite slarvigt, det behöver inte vara perfekt, men rikligt på kanten. Det gör inget om de hamnar på sidan, de sparar du i så fall och använder som garnering vid servering eller knaprar på medans du lagar. 
  4. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills den är vackert gyllene och genomgräddad. 
  5. Låt svalna. 

 

Förbered kompotten

  1. gg jordgubbar, rabarber och socker i en kastrull, pressa ner halva apelsinen
  2. Låt sjuda på medelvärme i ca 10 minuter tills rabarbern har mjuknat och blandningen blivit lagom konsistens. 
  3. Ta av från värmen och låt svalna. 

 

Vispa brie

  1. Mixa brieosten (ta bort eventuellt tjockt skal om du vill) med grädde till en slät och krämig röra. 
  2. Ställ åt sidan. 

 

Förbered sparrisen

  1. Ansa och tvätta, sedan antingen: 
  • Strimla till tunna band med potatisskalare och lägg i kallt vatten för extra krisp. 
  • Grilla sparrisen snabbt i het panna eller på grillen tills de får lite färg. 
  • Fräs dem i brynt smör tills de är gyllene och smakar nötigt.

 

Baka samman tarten 

  1. r smördegen har svalnat breder du ut ett generöst lager vispad brie över hela mittenpartiet. Tips! Spara lite ost att klicka eller spritsa på i slutet. 
  2. Klicka ut jordgubbs- och rabarberkompott över osten. 
  3. Toppa med sparris och jordgubbar
  4. Ringla honung över tarten. 
  5. Strö över färsk timjan, ett par drag med pepparkvarnen och lite extra flingsalt. 
  6. Riv över en gnutta rskt apelsinskal precis före servering för extra fräschör. 
  7. Garnera med ätbara blommor. 

 

Tips och varianter! 

Variera kompotten: Har du redan en god jordgubbs- eller rabarbermarmelad hemma? Använd den istället för att koka egen kompott – busenkelt och supergott! Värm den lite om den är väldigt hård, så går den enklare att ringla på. 

 

Smaksätt jordgubbarna: Testa att lägga till lite rivet apelsinskal, några krossade rosé- eller grönpepparkorn i kompotten för en spännande twist. 

Fryst sparris? 

Det fungerar att använda frys sparris, men då skulle jag välja att steka den i brynt smör eller grilla den innan. Glöm inte att salta den isåfall.  

Burksparris? 

Det finns även sparris på burk, ta den om du föredrar den. 

 

Andra toppings: Strö gärna över lite rostade pinjenötter, pistagenötter eller dekorera med ätbara blommor för extra sommarkänsla. 

Dela det här receptet med dina vänner!