Ingredienser
4portioner
- 1stblomkålshuvud
- 1mskchipotlepasta
- olivolja till garnering (rapsolja funkar också bra)
- salt
- svartpeppar
Chimichurri
- 3dlgrovhackad persilja
- 1dlgrovhackad färsk koriander
- 1liten näve färsk oregano eller 1 msk torkad oregano
- 2stvitlöksklyftor
- 1stfärsk chili (om du gillar hetta annars uteslut)
- 1dlolivolja
- saften från 2 lime eller 3-4 msk röd eller vitvinäger (jag föredrar lime)
- salt
- peppar
Så lagar du
Chimichurrin
- Grovhacka alla grönsaker och lägg i en matberedare/mixer tillsammans med olivolja, lime/vinäger, salt och peppar.
- Körs snabbt några varv tills grönsakerna är mixade. Mixa inte för länge, örterna ska inte vara allt för släta. Om du inte har en matberedare eller mixer så kan du finhacka allting för hand och blanda ihop alla ingredienser.
- Låt chimichurrin stå och gotta till sig i kylen en stund innan servering, den klarar sig fint i kylen i ca 4-5 dagar.
Blomkålen
- Värm ugnen till 225°, över och undervärme.
- Dela blomkålen i 4 delar, ca 1,5-2 cm tjocka bitar.
- Lägg på en plåt.
- Pensla ovansidan på blomkålen med chipotlepasta, krydda med salt, peppar och ringla sedan olivolja över.
- Tillaga mitt i ugnen i ca 15 min, tills blomkålen mjuknar och får en fin yta.
- Ta ut från ugnen, toppa med chimichurrin och servera som ett gott tillbehör vid maten.
- Lika gott att avnjutas kall som varm.