Pitepalt med smör & lingonsylt

En tallrik med tre stycken flatpaltar en stor klick smör lingonsylt och stekt fläsk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att koka perfekt palt är en riktig konst. Det finns många parametrar som ska stämma och det är ett hantverk som sitter i händer och ryggrad. Degen får inte vara för hård, då blir det tennisbollar. Inte för lös, då håller de inte ihop. Det ska vara lagom. Vattenhalten i potatis varierar och därför behöver en lära sig hur degen ska kännas. Jag hälsar på hos en av norrbottens bästa paltkokerskor, Kristina Lundberg, och får lära mig hennes bästa knep för att få palten precis lagom stor, rätt konsistens och smak. Välkomna att hänga med mig till Kristinas kök!

Ingredienser

8portioner

  • kg
    potatis, mandel
  • msk
    salt
  • 1liter
    vetemjöl (ca)

Fyllning

  • 400-500g
    rimmat sidfläsk, skuret/färdighackat

Till servering

  • smör
  • mjölk
  • lingon
  • kryddpeppar
  • örtkrydda
  • salt

Så lagar du

  1. Skala potatis, lägg den i kallt vatten tills du är färdig med alla. 
  2. Riv potatisen på rivjärn eller mal i köttkvarn. 
  3. Pressa ur lite vätska från potatisen när den är mald.
  4. Blanda i salt och vetemjöl, tillsätt vetemjöl tills degen är så pass fast att en träslev står rakt upp i degen. Då är den färdig. 

 

Förbered fyllning

  1. Rulla fläsket till större köttbullar. 
  2. Lägg på en plåt i kylen. 

 

Baka ihop paltarna

  1. Koka upp 2,5 liter vatten med 1 msk salt per liter vatten. 
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper. 
  3. Strö lite mjöl på bakplåtspappret. 
  4. Ta två större skedar och klicka ut paltämnen på plåten. Klicka ut 10 paltämnen åt gången.
  5. Platta till och gör en fördjupning i mitten.
  6. Lägg in en fläskköttbulle och tryck ihop till en rund palt. 
  7. Lägg ner i grytan. 
  8. Koka en timme. 

 

Flatpalt 

  1. Gör ett lite större paltämne som plattas till. 
  2. Koka i 30 minuter. 
  3. Servera palten med stekt fläsk till.
     

Tips! alternativ fyllning kan vara fläskfärs som du kryddar själv.

Dela det här receptet med dina vänner!