Bakad purjolök med ljummen potatissallad

Purjolök täckt av gul sås på en vit tallrik med tärnade grönsaker och kött på sidan.

Publicerat:

Tillagningstid:

Bakad purjolök med hollandaisesås, ljummen potatissallad med linser & avokado. I en tid när nästan allt i affären blivit dyrare så har faktisk purjolök gått i motsatt riktning och har du aldrig testat baka en hel purjolök så är det verkligen dags.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    purjolökar
  • 6st
    potatisar
  • 2 dl
    linser (gröna eller svarta)
  • 1st
    avokado
  • 1msk
    kapris
  • 1st
    rött äpple
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2st
    schalottenlök
  • 3msk
    äppelcidervinäger
  • 2msk
    olivolja

Picklings lag

  • 2msk
    ättika
  • 2msk
    socker
  • 4msk
    vatten

Hollandaisesås

  • 250g
    smör
  • 2st
    små rumsvarma ägg
  • 1st
    rumsvarm äggula
  • 1,5msk
    äppelcidervinäger
  • svartpeppar
  • salt

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skär av det gröna på purjolökarna. Lägg de vita delarna av purjolöken i en oljad ugnsform. Krydda med salt. Rosta i ugnen i ca 20-25 minuter. Vänd efter halva tiden.
  3. Strimla ner den ljusgröna delen i längre strimlor, koka hastigt ihop ingredienserna till picklingslagen och slå den över strimlorna. Låt stå ca 10 minuter innan servering.
  4. Tärna ner potatis, äpple och avokado i centimeterstora tärningar. Finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök på svag värme i olivoljan, tillsätt vinäger och 1,5 dl vatten och koka under lock tills både linser och potatis känns mjuka. Smaka av med salt och peppar och precis vid servering vänd ner avokado, kapris och äpple.
  5. Häll upp på ett fat och klicka över yoghurt och några kvistar koriander.

Hollandaisesås

  1. Bryn smöret. Mixa ihop ägg, äggula och vinäger med en stavmixer. Tillsätt det brynta smöret under mixning och mixa till en slät hollandaisesås. Smaka av med salt och peppar.
  2. Ta ut den färdigbakade purjolöken och skala av de mörkaste bladen, skär i mindre bitar och servera tillsammans med potatissalladen och hollandaisesås.

Dela det här receptet med dina vänner!