Sparris med knallgrön gribiche

En blå tallrik med grön sparris som lagts ovanpå en grön sås och toppats med massor av körvel.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gribiche är en fransk sås som ibland görs som en vinegrätt och ibland som en emulsion. Den görs på kokta ägg och med dijonsenap och ofta med cornichons, kapris och örter. Den här versionen är en emulsion som blir knallgrön med mycket örter i och den passar fint till fisk, grillad spetskål eller vårens första sparrisar.

Ingredienser

4portioner

  • 2dl
    rapsolja
  • 2dl
    hackade örter – persilja, gräslök och/eller körvel
  • 1st
    grön chili
  • 3st
    ägg
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    vitvinsvinäger
  • 3msk
    kapris
  • 3msk
    finhackad gräslök
  • 500g
    grön sparris
  • 1kruk(or)
    körvel – ersätt med dill om du inte hittar körvel

Så lagar du

  1. Koka 2 av äggen i 8 minuter. 
  2. Lägg i kallt vatten och låt svalna. 
  3. Skala och dela gulor och vitor.
  4. Värm rapsoljan till 65 grader. 
  5. Lägg de hackade örterna i en mixerbunke, hacka chilin grovt och lägg i den (ta bort kärnor för mindre hetta) och häll över rapsoljan. 
  6. Mixa ihop till en härligt knallgrön olja och häll över i en tillbringare.
  7. Lägg ner 1 rått ägg, de två äggulorna, senap, salt och vinäger i mixerbunken. 
  8. Mixa ihop och häll långsamt över den gröna örtoljan under mixning. Smaka av.
  9. Hacka äggvitorna i små tärningar. 
  10. Hacka kapris grovt. 
  11. Hacka gräslöken fint och vänd ner allt hack i den gröna majonnäsen.
  12. Ansa sparrisen genom att bryta av den träiga roten och skala med potatisskalare.
  13. Koka upp vatten i en stekpanna med höga kanter. 
  14. Tillsätt en matsked salt och koka sparrisen i 2 - 8 minuter beroende på tjocklek. 
  15. Lyft upp en sparris och kolla om den sviktar och känns genomkokt. 
  16. Lägg över i iskallt vatten när den är klar.
  17. Bred ut gribiche på ett fat och lägg på sparrisen. 
  18. Toppa gärna med körvel.

Dela det här receptet med dina vänner!