Sparris med knallgrön gribiche

Publicerat:
2025-05-09Tillagningstid:
Gribiche är en fransk sås som ibland görs som en vinegrätt och ibland som en emulsion. Den görs på kokta ägg och med dijonsenap och ofta med cornichons, kapris och örter. Den här versionen är en emulsion som blir knallgrön med mycket örter i och den passar fint till fisk, grillad spetskål eller vårens första sparrisar.
Ingredienser
4portioner
- 2dlrapsolja
- 2dlhackade örter – persilja, gräslök och/eller körvel
- 1stgrön chili
- 3stägg
- 1mskdijonsenap
- 1tsksalt
- 1tskvitvinsvinäger
- 3mskkapris
- 3mskfinhackad gräslök
- 500ggrön sparris
- 1kruk(or)körvel – ersätt med dill om du inte hittar körvel
Så lagar du
- Koka 2 av äggen i 8 minuter.
- Lägg i kallt vatten och låt svalna.
- Skala och dela gulor och vitor.
- Värm rapsoljan till 65 grader.
- Lägg de hackade örterna i en mixerbunke, hacka chilin grovt och lägg i den (ta bort kärnor för mindre hetta) och häll över rapsoljan.
- Mixa ihop till en härligt knallgrön olja och häll över i en tillbringare.
- Lägg ner 1 rått ägg, de två äggulorna, senap, salt och vinäger i mixerbunken.
- Mixa ihop och häll långsamt över den gröna örtoljan under mixning. Smaka av.
- Hacka äggvitorna i små tärningar.
- Hacka kapris grovt.
- Hacka gräslöken fint och vänd ner allt hack i den gröna majonnäsen.
- Ansa sparrisen genom att bryta av den träiga roten och skala med potatisskalare.
- Koka upp vatten i en stekpanna med höga kanter.
- Tillsätt en matsked salt och koka sparrisen i 2 - 8 minuter beroende på tjocklek.
- Lyft upp en sparris och kolla om den sviktar och känns genomkokt.
- Lägg över i iskallt vatten när den är klar.
- Bred ut gribiche på ett fat och lägg på sparrisen.
- Toppa gärna med körvel.