Grön spätzle

Publicerat:
2025-05-09Tillagningstid:
Från Österrike och Tyskland kommer denna lätta äggpasta som du gör själv hemma utan större åthävor. Pastadegen är mer som en våffelsmet och droppas eller klickas ner i kokande vatten. Ät den med ost och lök som här eller som tillbehör till en gulash eller som du skulle servera potatis eller pasta.
Ingredienser
4portioner
- 250gnässelskott (det går också bra med bladspenat)
- 3stägg
- 1tsksalt
- riven muskot
- 3dlvetemjöl
- 1ststor gul lök
- 2msksmör
- 50griven emmenthaler eller annan smakrik ost
Så lagar du
- Koka nässlorna (eller bladspenat) i en minut.
- Lägg över i isvatten för att behålla färgen.
- Häll av och krama ur vätskan.
- Hacka nässlorna grovt och lägg i en matberedare tillsammans med 3 ägg.
- Mixa slätt.
- Vänd ner vetemjölet och tillsätt sedan vatten tills du har en smet som är som en våffelsmet ungefär.
- Smaka av med salt.
- Skala och strimla löken tunt. Hetta upp smör i en stekpanna och stek löken långsamt på ganska svag värme tills den mjuknat helt. Ställ åt sidan.
- Koka upp rikligt med vatten och salta.
- Forma spätzle med ett durkslag med stora hål, en potatispress eller spätzlejärn om du har.
Annars är det enkelt att göra på en skärbräda: Bred ut smeten tunt på en fuktad skärbräda och skrapa långa, smala remsor med en kniv eller degskrapa och knixa ner dem i det kokande vattnet.
- Koka spätzle i 2 – 3 minuter och fånga upp med en hålslev.
- Lägg över i en skål och fortsätt med resten av smeten.
- Lägg spätzle i stekpannan med lök och rör om.
- Värm upp alltihop.
- Häll över den rivna osten och sätt på ett lock i några minuter så osten smälter ner i rätten.
Tips!
Den kokade spätzlen kan du också vända i lite olja och spara om du inte vill servera den med detsamma.