Grön spätzle

En stekpanna med en grön maträtt som toppats med ost som smält ner över rätten.

Publicerat:

Tillagningstid:

Från Österrike och Tyskland kommer denna lätta äggpasta som du gör själv hemma utan större åthävor. Pastadegen är mer som en våffelsmet och droppas eller klickas ner i kokande vatten. Ät den med ost och lök som här eller som tillbehör till en gulash eller som du skulle servera potatis eller pasta.

Ingredienser

4portioner

  • 250g
    nässelskott (det går också bra med bladspenat)
  • 3st
    ägg
  • 1tsk
    salt
  • riven muskot
  • 3dl
    vetemjöl
  • 1st
    stor gul lök
  • 2msk
    smör
  • 50g
    riven emmenthaler eller annan smakrik ost

Så lagar du

  1. Koka nässlorna (eller bladspenat) i en minut. 
  2. Lägg över i isvatten för att behålla färgen. 
  3. Häll av och krama ur vätskan.
  4. Hacka nässlorna grovt och lägg i en matberedare tillsammans med 3 ägg. 
  5. Mixa slätt.
  6. Vänd ner vetemjölet och tillsätt sedan vatten tills du har en smet som är som en våffelsmet ungefär. 
  7. Smaka av med salt.
     
  8. Skala och strimla löken tunt. Hetta upp smör i en stekpanna och stek löken långsamt på ganska svag värme tills den mjuknat helt. Ställ åt sidan.
     
  9. Koka upp rikligt med vatten och salta. 
  10. Forma spätzle med ett durkslag med stora hål, en potatispress eller spätzlejärn om du har. 
    Annars är det enkelt att göra på en skärbräda: Bred ut smeten tunt på en fuktad skärbräda och skrapa långa, smala remsor med en kniv eller degskrapa och knixa ner dem i det kokande vattnet.
     
  11. Koka spätzle i 2 – 3 minuter och fånga upp med en hålslev. 
  12. Lägg över i en skål och fortsätt med resten av smeten.
     
  13. Lägg spätzle i stekpannan med lök och rör om. 
  14. Värm upp alltihop. 
  15. Häll över den rivna osten och sätt på ett lock i några minuter så osten smälter ner i rätten.
     

Tips! 
Den kokade spätzlen kan du också vända i lite olja och spara om du inte vill servera den med detsamma.

Dela det här receptet med dina vänner!