Bakad ricotta med örter

Publicerat:
2023-09-27Denna italienska ost är traditionellt gjord på vassle från fårmjölk men det är tyvärr svårt att hitta i Sverige. Det är en lite magrare ost men härligt frisk smak som går att laga på så många vis! Här bakar vi den i ugnen och får en härligt matig förrätt, eller en lunchrätt om man lägger till lite sallad eller annat grönt. Konsistensen blir allra bäst om du låter osten svalna helt innan du äter den. Ös på örter, olivolja och citron!!
Ingredienser
4portioner
- 250gricotta
- 2-3mskolivolja
- 0,25tskchiliflakes
- 0,5tsksalt
- 0,25tskfänkålsfrön
- 0,5kruk(or)basilika
- 0,5kruk(or)mynta
- flingsalt
- nymald svartpeppar
- 0,5citron (skal och saft)
Så lagar du
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Häll olivolja i en ugnsfast form.
- Vält upp ricottan i formen. Salta och strö över chili och olivolja.
- Baka ricottan i ugnen i ca 20 minuter. Sätt på grill i några minuter så den får lite färg.
- Låt ricottan svalna helt innan servering.
- Riv över citronzest och pressa även över saften. Salta och Peppra. Hacka örterna och strö över osten och ringla till sist över lite god olivolja