Bariis-somalisk rispilaff

Somalisk rispilaff

Ingredienser

6portioner

  • 4dl
    basmatiris
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2st
    finhackade tomater
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1msk
    xaawashkryddmix (somalisk kryddmix)
  • 1st
    kanelstång
  • 1st
    buljongtärning
  • olja och smör till stekning
  • ca 6dl
    vatten
  • salt och peppar

Topping till riset:

  • 1st
    gul lök
  • 1st
    röd paprika
  • 4st
    potatisar
  • 1dl
    russin (valfritt)
  • olja till fritering och stekning

Gör egen xawaashkrydda:

  • 1msk
    spiskumminfrön
  • 1msk
    korianderfrön
  • 1tsk
    svartpepparkorn
  • 1st
    liten kanelstång
  • 1tsk
    kardemummafrön
  • 0,5tsk
    hela nejlikor
  • 1tsk
    gurkmeja

Så lagar du

Börja med att göra xawaaashkrydda om du inte har en färdigmix: 

1. Lägg alla kryddor förutom gurkmeja i en helt torr stekpanna. Rosta under omrörning i ca 2-3 min tills kryddorna rostas och får en härlig doft utan att de bränns vid. Låt kryddorna svalna och mixa dem tills de smulas sönder så mycket som möjligt. Mortla sedan dem tills du får en pulvermix av alla kryddor. Tillsätt sedan gurkmeja och förvara i en burk. Håller sig bra i flera månader.

2. Tvätta riset ordentligt. Blötlägg i ljummet vatten i 30 min och sila sedan av. Hacka löken i strimlor, finhacka eller riv vitlöksklyftorna. Hacka tomaterna i små tärningar. Hetta upp olja och smör, stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och stek en stund. Tillsätt xawaashkrydda, tomat, tomatpuré, kanelstång och stek lite till. Vänd i riset och blanda varsamt utan att krossa riskornen.

3. Koka upp ca 6 dl vatten. Mängden vatten kan variera beroende på risssorten som du har använt. Lös upp buljongtärningen i vattnet. Häll över riset, krydda med salt, peppar och blanda. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt tillagas på medelvärme tills riset är klart. Öppna upp locket och fluffa till riset med en gaffel, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs och låt tillagas ytterligare.

Toppingen: 

Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Hacka lökarna och paprikan i strimlor. Hetta upp olja och fritera potatisstavarna, låt rinna av på papper och ställ åt sidan. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får färg. Vänd i paprikan och stek tills den mjuknar. Vänd i russin och stek lite till. Lägg upp riset på fat, toppa med toppningen och servera med önskat tillbehör.

Serveringsförslag:
Banan, sallad

Dela det här receptet med dina vänner!