Bariis-somalisk rispilaff

Publicerat:
2022-11-07Ingredienser
6portioner
- 4dlbasmatiris
- 1stgul lök
- 2stvitlöksklyftor
- 2stfinhackade tomater
- 1msktomatpuré
- 1mskxaawashkryddmix (somalisk kryddmix)
- 1stkanelstång
- 1stbuljongtärning
- olja och smör till stekning
- ca 6dlvatten
- salt och peppar
Topping till riset:
- 1stgul lök
- 1ströd paprika
- 4stpotatisar
- 1dlrussin (valfritt)
- olja till fritering och stekning
Gör egen xawaashkrydda:
- 1mskspiskumminfrön
- 1mskkorianderfrön
- 1tsksvartpepparkorn
- 1stliten kanelstång
- 1tskkardemummafrön
- 0,5tskhela nejlikor
- 1tskgurkmeja
Så lagar du
Börja med att göra xawaaashkrydda om du inte har en färdigmix:
1. Lägg alla kryddor förutom gurkmeja i en helt torr stekpanna. Rosta under omrörning i ca 2-3 min tills kryddorna rostas och får en härlig doft utan att de bränns vid. Låt kryddorna svalna och mixa dem tills de smulas sönder så mycket som möjligt. Mortla sedan dem tills du får en pulvermix av alla kryddor. Tillsätt sedan gurkmeja och förvara i en burk. Håller sig bra i flera månader.
2. Tvätta riset ordentligt. Blötlägg i ljummet vatten i 30 min och sila sedan av. Hacka löken i strimlor, finhacka eller riv vitlöksklyftorna. Hacka tomaterna i små tärningar. Hetta upp olja och smör, stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och stek en stund. Tillsätt xawaashkrydda, tomat, tomatpuré, kanelstång och stek lite till. Vänd i riset och blanda varsamt utan att krossa riskornen.
3. Koka upp ca 6 dl vatten. Mängden vatten kan variera beroende på risssorten som du har använt. Lös upp buljongtärningen i vattnet. Häll över riset, krydda med salt, peppar och blanda. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt tillagas på medelvärme tills riset är klart. Öppna upp locket och fluffa till riset med en gaffel, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs och låt tillagas ytterligare.
Toppingen:
Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Hacka lökarna och paprikan i strimlor. Hetta upp olja och fritera potatisstavarna, låt rinna av på papper och ställ åt sidan. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får färg. Vänd i paprikan och stek tills den mjuknar. Vänd i russin och stek lite till. Lägg upp riset på fat, toppa med toppningen och servera med önskat tillbehör.
Serveringsförslag:
Banan, sallad