Borlottiburgare med svamp och friterad potatistrassel

En tallrik med en hamburgare utan lock som toppats med aioli, karamelliserad lök och potatistrassel. Sidan om burgaren, på tallriken står en skål med rödkålsallad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att laga gröna burgare är ganska kreativt och roligt och man kan variera ingredienserna i oändlighet. Det finns liksom inte en klassiker! Basen kan vara baserad på gröna ärtor, svamp, rotfrukter, linser, quinoa, det är bara fantasin som begränsar. För att burgaren ska hålla ihop gäller det att jobba med en ”kort” smet och vill man så kan man alltid blanda i lite stärkelse så håller det mesta ihop och blir lite krispigt. Här kommer ett recept baserat på borlottibönor och svamp.

Ingredienser

6portioner

Hamburgerbröd

  • 2dl
    mjölk
  • 25 g
    jäst
  • 4st
    ägg
  • 1msk
    strösocker
  • 1tsk
    salt
  • 650 g
    vetemjöl
  • 250g
    rumsvarmt smör
  • 1st
    äggula
  • 2msk
    grädde
  • sesamfrön

Borlottiburgare

  • 3st
    stora ungsbakade lökar (baka hela lökar i 200 gradig ugn i ca 20 min)
  • 6dl
    kokta borlottibönor
  • 300g
    god färsk och rensad svamp (kantarell, champinjon, karjohanmm)
  • 1dl
    kokt rött ris
  • 1msk
    bbq sås
  • 2tsk
    majzenamjöl
  • salt
  • 3msk
    nötsmör (finns i välsorterade butiker, alt mixa mandel i ca 20 min och tillsätt några droppar olja, funkar med de flesta nötter)

Karamelliserad lök

  • 3st
    skalade bananscharlottenlökar
  • 3msk
    smör
  • 2msk
    socker
  • 3msk
    sherry eller maltvinäger (funkar såklart med annan vinäger också)
  • Salt

Tryffelaioli

  • 2st
    äggulor
  • 1tsk
    dijonsenap
  • ½st
    riven vitlöksklyfta
  • msk
    sherry eller maltvinäger (funkar med annan vinäger också)
  • 2dl
    rapsolja neutral
  • efter smak
    tryffelolja
  • salt

Friterat potatistrassel

  • 8st
    stora fasta potatisar
  • Naturell rapsolja
  • ½dl
    finhackade örter (ex persilja, körvel, rosmarin, timjan, dragon)
  • Salt
  • liten bit lagrad ost att riva över

Rödkålsallad med vanilj och stjärnanis

  • 1/4st
    rödkål
  • 1st
    liten skalad rödlök
  • 2msk
    ättika
  • 3msk
    socker
  • 1dl
    vatten
  • ½st
    vaniljstång
  • 1st
    stjärnanis

Så lagar du

Hamburgerbröd

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jäst i en bunke/degblandare och vispa till jästen löst sig.
  3. Tillsätt ägg, socker och salt och vispa till en jämn smet.
  4. Blanda i mjöl, lite i taget, till en smidig deg, tar ca 7 min. (Degen ska släppa från kanterna).
  5. Klicka i smöret, lite i taget och arbeta in det i degen.
  6. Knåda ytterligare 5 min.
  7. Täck med kökshandduk och jäs i ca 1 timme.
  8. Ta upp den och dela degen i 10-12 bitar och rulla till bollar.
  9. Täck med kökshandduk och låt jäsa ytterligare i ca 1 timme.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Fyll en ugnsform med vatten och ställ den längst ner i ugnen.
  12. Vispa äggula och vispgrädde och pensla bullarna och strö på sesamfrön.
  13. Grädda i ca 10-15 min.
  14. Ta ut och låt svalna på galler.

 

Borlottiburgare

  1. Lägg lök, mandelsmör, bbq sås, maizena och ris i en matberedare och mixa så allt blandar sig ordentligt.
  2. Häll i borlottibönorna och pulsmixa.
  3. Lägg i svampen och pulsmixa ytterligare.
  4. Ta lite smet och forma till 6-8 burgare, förhand eller med stansring.
  5. Lägg biffarna på en plåt, täck med plastfolie och låt stå kallt i ca en timme.
  6. Värm en panna med lite olja och stek på medeltemperatur i ca 1-2 minuter på varje sida.
  7. Ta upp dem och efterstek dem i 180 gradig ugn i ca 10 min.

 

Karamelliserad lök

  1. Smält smöret på medeltemperatur i panna.
  2. Lägg i övriga ingredienser och karamamellisera långsamt tills löken blivit glansig och lite brun.

 

Tryffelaioli

  1. Lägg äggula, senap, vitlök och vinäger i en hög bunke.
  2. Mixa och häll i olja under mixning.
  3. Smaka av med salt och några droppar tryffelolja. (Tryffelolja efter smak eftersom den är mycket kraftig och kan ta över om du tar för mycket).

 

Friterat potatistrassel

  1. Skala potatisen och skär den tunt på mandolin.
  2. Lägg skivorna ovanpå varandra och strimla dem till julienne (tunna strimlor).
  3. Lägg strimlorna i kallt vatten i ca 30 min.
  4. Ta upp dem och låt dem torka på kökshanduk.
  5. Värm olja i en panna till ca 180 grader.
  6. Fritera potatisstrimlorna i olja och vänd runt strimlorna med hålslev.
  7. Friteras till gyllene.
  8. Ta upp dem med hålslev och lägg i en bunke.
  9. Salta, riv på ost och örter.
  10. Vänd runt och servera direkt.

 

Rödkålsallad med vanilj och stjärnanis

  1. Koka en lag av ättika, socker, vatten, vaniljstång (skär upp vaniljstången på längden), stjärnanis.
  2. Låt svalna.
  3. Strimla rödkålen och rödlök tunt på mandolin och stoppa i en glasburk.
  4. Fyll på med lagen och låt dra. 

 

Montering av Burgare

  1. Skär bröden och lägg lite tryffelaioli på bottenbiten. 
  2. Toppa med karamelliserad lök, borlottiburgare och toppa med mer aioli och ett bröd. (Vill du ha lite krisp så är det gott med lite strimlad romansallad).
  3. Servera med potatistrassel och rödkålssallad.
     

Dela det här receptet med dina vänner!