Borlottiburgare med svamp och friterad potatistrassel

Publicerat:
2025-03-12Tillagningstid:
Att laga gröna burgare är ganska kreativt och roligt och man kan variera ingredienserna i oändlighet. Det finns liksom inte en klassiker! Basen kan vara baserad på gröna ärtor, svamp, rotfrukter, linser, quinoa, det är bara fantasin som begränsar. För att burgaren ska hålla ihop gäller det att jobba med en ”kort” smet och vill man så kan man alltid blanda i lite stärkelse så håller det mesta ihop och blir lite krispigt. Här kommer ett recept baserat på borlottibönor och svamp.
Ingredienser
6portioner
Hamburgerbröd
- 2dlmjölk
- 25 gjäst
- 4stägg
- 1mskströsocker
- 1tsksalt
- 650 gvetemjöl
- 250grumsvarmt smör
- 1stäggula
- 2mskgrädde
- sesamfrön
Borlottiburgare
- 3ststora ungsbakade lökar (baka hela lökar i 200 gradig ugn i ca 20 min)
- 6dlkokta borlottibönor
- 300ggod färsk och rensad svamp (kantarell, champinjon, karjohanmm)
- 1dlkokt rött ris
- 1mskbbq sås
- 2tskmajzenamjöl
- salt
- 3msknötsmör (finns i välsorterade butiker, alt mixa mandel i ca 20 min och tillsätt några droppar olja, funkar med de flesta nötter)
Karamelliserad lök
- 3stskalade bananscharlottenlökar
- 3msksmör
- 2msksocker
- 3msksherry eller maltvinäger (funkar såklart med annan vinäger också)
- Salt
Tryffelaioli
- 2stäggulor
- 1tskdijonsenap
- ½striven vitlöksklyfta
- 1½msksherry eller maltvinäger (funkar med annan vinäger också)
- 2dlrapsolja neutral
- efter smaktryffelolja
- salt
Friterat potatistrassel
- 8ststora fasta potatisar
- Naturell rapsolja
- ½dlfinhackade örter (ex persilja, körvel, rosmarin, timjan, dragon)
- Salt
- liten bit lagrad ost att riva över
Rödkålsallad med vanilj och stjärnanis
- 1/4strödkål
- 1stliten skalad rödlök
- 2mskättika
- 3msksocker
- 1dlvatten
- ½stvaniljstång
- 1ststjärnanis
Så lagar du
Hamburgerbröd
- Värm mjölken till 37 grader.
- Smula jäst i en bunke/degblandare och vispa till jästen löst sig.
- Tillsätt ägg, socker och salt och vispa till en jämn smet.
- Blanda i mjöl, lite i taget, till en smidig deg, tar ca 7 min. (Degen ska släppa från kanterna).
- Klicka i smöret, lite i taget och arbeta in det i degen.
- Knåda ytterligare 5 min.
- Täck med kökshandduk och jäs i ca 1 timme.
- Ta upp den och dela degen i 10-12 bitar och rulla till bollar.
- Täck med kökshandduk och låt jäsa ytterligare i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Fyll en ugnsform med vatten och ställ den längst ner i ugnen.
- Vispa äggula och vispgrädde och pensla bullarna och strö på sesamfrön.
- Grädda i ca 10-15 min.
- Ta ut och låt svalna på galler.
Borlottiburgare
- Lägg lök, mandelsmör, bbq sås, maizena och ris i en matberedare och mixa så allt blandar sig ordentligt.
- Häll i borlottibönorna och pulsmixa.
- Lägg i svampen och pulsmixa ytterligare.
- Ta lite smet och forma till 6-8 burgare, förhand eller med stansring.
- Lägg biffarna på en plåt, täck med plastfolie och låt stå kallt i ca en timme.
- Värm en panna med lite olja och stek på medeltemperatur i ca 1-2 minuter på varje sida.
- Ta upp dem och efterstek dem i 180 gradig ugn i ca 10 min.
Karamelliserad lök
- Smält smöret på medeltemperatur i panna.
- Lägg i övriga ingredienser och karamamellisera långsamt tills löken blivit glansig och lite brun.
Tryffelaioli
- Lägg äggula, senap, vitlök och vinäger i en hög bunke.
- Mixa och häll i olja under mixning.
- Smaka av med salt och några droppar tryffelolja. (Tryffelolja efter smak eftersom den är mycket kraftig och kan ta över om du tar för mycket).
Friterat potatistrassel
- Skala potatisen och skär den tunt på mandolin.
- Lägg skivorna ovanpå varandra och strimla dem till julienne (tunna strimlor).
- Lägg strimlorna i kallt vatten i ca 30 min.
- Ta upp dem och låt dem torka på kökshanduk.
- Värm olja i en panna till ca 180 grader.
- Fritera potatisstrimlorna i olja och vänd runt strimlorna med hålslev.
- Friteras till gyllene.
- Ta upp dem med hålslev och lägg i en bunke.
- Salta, riv på ost och örter.
- Vänd runt och servera direkt.
Rödkålsallad med vanilj och stjärnanis
- Koka en lag av ättika, socker, vatten, vaniljstång (skär upp vaniljstången på längden), stjärnanis.
- Låt svalna.
- Strimla rödkålen och rödlök tunt på mandolin och stoppa i en glasburk.
- Fyll på med lagen och låt dra.
Montering av Burgare
- Skär bröden och lägg lite tryffelaioli på bottenbiten.
- Toppa med karamelliserad lök, borlottiburgare och toppa med mer aioli och ett bröd. (Vill du ha lite krisp så är det gott med lite strimlad romansallad).
- Servera med potatistrassel och rödkålssallad.