Carciofi alla Giudia – Konärtskockor på judiskt vis

kronärtskocka, persilja, tallrik, kött

Publicerat:

Tillagningstid:

Redan på 1600 – talet friterades det kronärtskockor i Roms judiska kvarter. Och frågar ni mig är det här något av det vackraste man kan servera på en tallrik! Bladen blir så krispiga att man kan äta dem som chips och man behöver inget annat än lite salt och möjligtvis några droppar citron för att uppleva något så underbart som en kulinarisk smaklökscharter till Rom.

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    små späda kronärtskockor
  • 1liter
    frityrolja
  • 2st
    citroner

Flingsalt

    Så lagar du

    1, Fyll en stor bunke med vatten och pressa i saften från 1 citron.

    2, Skölj kronärtskockorna. Bryt av stjälken och dra med de grova trådarna.

    3, Ansa kronärtskockorna genom att bryta bort de yttersta hårda bladen tills du kommer in till de mjälla ljusgröna bladen. Skär av de vassa topparna och ansa stjälken något. Lägg i citronvattnet och fortsätt med resten av skockorna.

    4, Värm oljan till 140 grader. Låt under tiden skockorna rinna av, upp och ner på en kökshandduk. Torka dem så gott det går så slipper du skvätt när du friterar.

    5, Fritera skockorna i 8 minuter. Ta ut och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna något.

    6, Öppna skockorna genom att försiktigt vika ut bladen som en blomma, ta bort eventuellt hår i mitten av skockan.

    7, Hetta upp oljan till 180 grader.

    8, Fritera skockorna i 3 – 4 minuter tills de fått färg och blivit krispiga.

    Servera skockorna nyfriterade. Strö över flingsalt och servera med en citronklyfta.

    Dela det här receptet med dina vänner!