Gyros med potatiskaka

Publicerat:
2025-05-14Tillagningstid:
Gyros betyder rundning, ring, krets, cirkel eller sväng, men är mest känd som en grekisk snabbmaträtt. Gyros består av kyckling, skivat fläsk, nötkött eller lamm som kryddas med en mustig kryddblandning. Köttet tillagas på ett roterande spett, gärna på kolgrill. Det är viktigt att inte ha en för het grill. Värmen ska långsamt och roterande tillaga köttet. I mitt recept byter vi ut det klassiska pitabrödet mot en tunt skuren potatiskaka som bakas i het ugn tillsammans med fint riven parmesan.
Ingredienser
4portioner
Gyros på kyckling
- 8stkycklingfiléer
- 2tskoregano
- 2tskmald koriander
- 2tskmald kanel
- 2tskmald spiskummin
- 2tskpepparmynta
- 2tskbasilika
- 2tskpaprikapulver
- 1stlök, mixad
- 2klyfta(or)vitlök, riven
- 1stcitron, det finrivna skalet
- salt
Sallad
- 2sttomater, tärnade
- ½stnätmelon (liten)
- 1dlgröna fina oliver
- 1kruk(or)krispsallad, grovt riven
- 1strödlök, skuren i tunna båtar
- 2mskrödvinsvinäger
- 1tskoregano
- 1krmchiliflakes
- 1msksocker
- ½dlolivolja
- salt
Vit sås
- 2dlyoghurt
- 100gfetaost
- 1klyfta(or)vitlök, fint riven
- ½stgurka, grovt riven och urkramad
- ½stcitron, det finrivna skalet
- 1tskoregano
- 1tskmynta
- salt
Röd sås
- 1stgul lök, hackad
- 2klyfta(or)vitlök, hackade
- 400gkrossade tomater
- 1msktomatpuré
- 2stbuljongtärningar (nöt- eller kyckling)
- 1msksocker
- 2mskrödvinsvinäger
- ½tskspiskummin
- ½tskrökt paprikapulver
- ½tskvitlökspulver
- ½tsknymald svartpeppar
- ½tskchiliflakes
- olja
- 25gsmör
- salt
Korianderolja
- 1kruk(or)koriander
- 1klyfta(or)vitlök
- ½stlime
- olja
Potatiskaka
- 8stfasta potatisar
- 2stägg
- 50gsmör
- 1klyfta(or)vitlök, riven
- 2dlriven parmesan
- salt
- sumak (kan uteslutas)
Så lagar du
Gyros på kyckling
- Salta kycklingfiléerna.
- Blanda ihop alla torra kryddor.
- Vänd ner lök, vitlök och citron.
- Vänd ihop/marinera, kryddor och lök.
- Låt gärna marinera i cirka en timme.
- Sätt kycklingfiléerna på ett gyrosspett, tätt ihop, alternativt använd fyra spett, två och två från båda hållen.
- Grilla spetten på låg värme och rotera kontinuerligt 30-60 minuter beroende på värmen i grillen.
- Vid servering, skiva spettet som kebab i strimlor.
Sallad
- Gör en vinägrett av rödvinsvinäger, oregano, chiliflakes, socker, olivolja och salt.
- Vänd ihop alla grönsaker.
- Vid servering vänd ihop sallad med vinägrett.
Vit sås
- Mosa ihop yoghurt och fetaost (det gör inget om det är lite chunky).
- Vänd i vitlök, gurka, citronskal, oregano och mynta.
- Smaka av med salt och citronsaft.
Röd sås
- Fräs, lök, vitlök och kryddor i olja.
- Tillsätt socker, rödvinsvinäger, tomatpuré och krossade tomater.
- Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter.
- Tillsätt smör och mixa allt till en slät sås.
- Smaka av med mer salt om det behövs.
- Låt svalna.
Korianderolja
- Lägg koriander, riven vitlök, limeskal, limesaft och olja i en kannmixer
- Mixa till en grön slät olja
- Vill man ha en len olja utan korianderrester så silar du massan. Jag kan tycka att det är lite charmigt med korianderrester kvar.
Potatiskaka
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skiva potatisen tunt och lägg skivorna i riktigt kallt vatten.
- Vispa ihop äggen.
- Smält smör och tillsätt vitlök.
- Häll av vattnet på potatisskivorna, torka dem med hjälp av lite papper.
- Vänd ihop dem med äggblandningen och salt.
- Lägg ut skivorna, lite omlott, i en cirkel på plåt med bakplåtspapper. Gör fyra cirklar på två plåtar.
- Ställ in skivorna i ugnen och baka i cirka 5-8 minuter.
- Ta ut dem och strö på parmesan.
- Baka ytterligare i ca 10-15 min, de ska bli gyllene.
- Servera dem direkt och toppade med melonsallad, skuren gyroskyckling, vit sås, röd sås och korianderolja. Toppa gärna med lite sumak! Sumak är vackert lilarött och har en syrlig smak.