Gyros med potatiskaka

En färgrik tallrik med gyros och potatiskaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gyros betyder rundning, ring, krets, cirkel eller sväng, men är mest känd som en grekisk snabbmaträtt. Gyros består av kyckling, skivat fläsk, nötkött eller lamm som kryddas med en mustig kryddblandning. Köttet tillagas på ett roterande spett, gärna på kolgrill. Det är viktigt att inte ha en för het grill. Värmen ska långsamt och roterande tillaga köttet. I mitt recept byter vi ut det klassiska pitabrödet mot en tunt skuren potatiskaka som bakas i het ugn tillsammans med fint riven parmesan.

Ingredienser

4portioner

Gyros på kyckling

  • 8st
    kycklingfiléer
  • 2tsk
    oregano
  • 2tsk
    mald koriander
  • 2tsk
    mald kanel
  • 2tsk
    mald spiskummin
  • 2tsk
    pepparmynta
  • 2tsk
    basilika
  • 2tsk
    paprikapulver
  • 1st
    lök, mixad
  • 2klyfta(or)
    vitlök, riven
  • 1st
    citron, det finrivna skalet
  • salt

Sallad

  • 2st
    tomater, tärnade
  • ½st
    nätmelon (liten)
  • 1dl
    gröna fina oliver
  • 1kruk(or)
    krispsallad, grovt riven
  • 1st
    rödlök, skuren i tunna båtar
  • 2msk
    rödvinsvinäger
  • 1tsk
    oregano
  • 1krm
    chiliflakes
  • 1msk
    socker
  • ½dl
    olivolja
  • salt

Vit sås

  • 2dl
    yoghurt
  • 100g
    fetaost
  • 1klyfta(or)
    vitlök, fint riven
  • ½st
    gurka, grovt riven och urkramad
  • ½st
    citron, det finrivna skalet
  • 1tsk
    oregano
  • 1tsk
    mynta
  • salt

Röd sås

  • 1st
    gul lök, hackad
  • 2klyfta(or)
    vitlök, hackade
  • 400g
    krossade tomater
  • 1msk
    tomatpuré
  • 2st
    buljongtärningar (nöt- eller kyckling)
  • 1msk
    socker
  • 2msk
    rödvinsvinäger
  • ½tsk
    spiskummin
  • ½tsk
    rökt paprikapulver
  • ½tsk
    vitlökspulver
  • ½tsk
    nymald svartpeppar
  • ½tsk
    chiliflakes
  • olja
  • 25g
    smör
  • salt

Korianderolja

  • 1kruk(or)
    koriander
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • ½st
    lime
  • olja

Potatiskaka

  • 8st
    fasta potatisar
  • 2st
    ägg
  • 50g
    smör
  • 1klyfta(or)
    vitlök, riven
  • 2dl
    riven parmesan
  • salt
  • sumak (kan uteslutas)

Så lagar du

Gyros på kyckling

  1. Salta kycklingfiléerna.
  2. Blanda ihop alla torra kryddor.
  3. Vänd ner lök, vitlök och citron.
  4. Vänd ihop/marinera, kryddor och lök.
  5. Låt gärna marinera i cirka en timme.
  6. Sätt kycklingfiléerna på ett gyrosspett, tätt ihop, alternativt använd fyra spett, två och två från båda hållen.
  7. Grilla spetten på låg värme och rotera kontinuerligt 30-60 minuter beroende på värmen i grillen.
  8. Vid servering, skiva spettet som kebab i strimlor.

Sallad

  1. Gör en vinägrett av rödvinsvinäger, oregano, chiliflakes, socker, olivolja och salt.
  2. Vänd ihop alla grönsaker.
  3. Vid servering vänd ihop sallad med vinägrett.

Vit sås

  1. Mosa ihop yoghurt och fetaost (det gör inget om det är lite chunky).
  2. Vänd i vitlök, gurka, citronskal, oregano och mynta.
  3. Smaka av med salt och citronsaft.

Röd sås

  1. Fräs, lök, vitlök och kryddor i olja.
  2. Tillsätt socker, rödvinsvinäger, tomatpuré och krossade tomater.
  3. Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter.
  4. Tillsätt smör och mixa allt till en slät sås.
  5. Smaka av med mer salt om det behövs.
  6. Låt svalna.

Korianderolja

  1. Lägg koriander, riven vitlök, limeskal, limesaft och olja i en kannmixer
  2. Mixa till en grön slät olja
  3. Vill man ha en len olja utan korianderrester så silar du massan. Jag kan tycka att det är lite charmigt med korianderrester kvar.

Potatiskaka

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva potatisen tunt och lägg skivorna i riktigt kallt vatten.
  3. Vispa ihop äggen.
  4. Smält smör och tillsätt vitlök.
  5. Häll av vattnet på potatisskivorna, torka dem med hjälp av lite papper.
  6. Vänd ihop dem med äggblandningen och salt.
  7. Lägg ut skivorna, lite omlott, i en cirkel på plåt med bakplåtspapper. Gör fyra cirklar på två plåtar.
  8. Ställ in skivorna i ugnen och baka i cirka 5-8 minuter.
  9. Ta ut dem och strö på parmesan.
  10. Baka ytterligare i ca 10-15 min, de ska bli gyllene.
  11. Servera dem direkt och toppade med melonsallad, skuren gyroskyckling, vit sås, röd sås och korianderolja. Toppa gärna med lite sumak! Sumak är vackert lilarött och har en syrlig smak.

 

Dela det här receptet med dina vänner!