Causa, peruansk smörgåstårta

En bakelse med gul botten och en ägghalva på toppen.

Publicerat:

Beroende på tillfälle kan du montera ihop causa på olika sätt, om du önskar de som tilltugg, som en förrätt som då serveras portionsvis eller som till en buffé i form av en rulltårta.

Ingredienser

4portioner

Potatisdeg

  • 400g
    kokt potatis
  • lime, saften
  • 2-3msk
    aji amarillo pasta
  • 1tsk
    rapsolja
  • 1tsk
    salt

Fyllning

  • 1burk(ar)
    tonfisk i olja á 175 g. avrunnen från olja
  • 3-4msk
    majonnäs
  • ½tsk
    salt
  • 2-3msk
    limesaft
  • ½
    rödlök, finhackad
  • 1krm
    spiskummin

Förslag på topping

  • 1
    mogen avokado, skuren i tunna skivor
  • 2
    hårdkokta ägg
  • 5
    babytomater
  • hackad persilja alternativt koriander
  • 5
    svarta oliver
  • ½
    röd paprika finskuren

Så lagar du

  1. Koka potatisen i en kastrull med skal på tills de är genomkokta. Medan potatisen fortfarande är varm skala dem och pressa dem med potatispress.
  2. Lägg i en större skål och låt dem svalna helt. Under tiden kan du förbereda fyllningen. (Har du ingen potatispress kan du pressa potatisarna genom en sil med hjälp av en sked).
  3. Öppna tonfiskburken och häll av det mesta av oljan och lägg i en skål.
  4. Finhacka rödlöken och lägg sedan i skålen med tonfisken och övriga ingredienser till fyllningen.
  5. Blanda så att det blir en krämig röra. Vid behov kan det behövas mer majonnäs, smaka av och reglera saltmängd. Ställ åt sidan och återgå till potatisen som ska vara helt sval. Montera ihop en causa. Beroende på tillfälle kan du montera ihop causa på olika sätt, om du önskar de som tilltugg, som en förrätt som då serveras portionsvis eller som till en buffé i form av en rulltårta

Montering 1: Som små munsbitar

  1. Ta en klick av causadegen ( i storlek som en köttbulle) och forma med händerna till en liten boll.
  2. Tryck då en liten grop i mitten för att få plats med fyllningen, respektive topping.
  3. Klicka i tonfiskröra och garnera med valfri topping. Fortsätt så tills all potatisdeg tagit slut.

Montering nr 2: Som minilasagne

  1. Ta ca 2-3 msk causadeg i handen och lägg på botten av en monteringsform.
  2. Fördela ett lager av fyllningen ca 2 msk och bred på några skivor avokado.
  3. Ta ytterligare en bit causadeg, platta i handen och lägg som lock. Lyft försiktigt uppläggningsformen och garnera med valfri topping.

Montering nr 3: Som en rulltårta

  1. Ta en bit plastfolie cirka 35 cm långt och lägg på en arbetsbänk, som en rektangel.
  2. Bred ut potatisdegen över plastfolien, cirka 1 cm tjockt lager, lämna en kant på ca 5 cm på kortsidorna.
  3. Bred sedan ut tonfiskfyllningen i mitten av rektangeln, sprid ut något men inte ända upp till långsidorna.
  4. För att rulla causan utan att den går sönder ska du rulla den snabbt enligt nedan.
  5. Lyft försiktigt med hjälp av plastfolien långsidan närmast dig och vik in mot mitten. Gör nu detsamma med andra långsidan. Med hjälp av plastfolien lyft från båda kortsidorna och lägg i ett uppläggningsfat och ta försiktigt bort plastfolien.
  6. Dekorera sedan med toppingarna.

Dela det här receptet med dina vänner!