Citron- och timjansrostad blomkål, veracuzanasalsa, burrata och dukkah i pitabröd

Publicerat:
2024-01-10Ingredienser
4portioner
Dukkah på rostad majs
- 1mskrostade sesamfrön
- salt
- 1mskkorianderfrön
- ½mskspiskummin
- 2mskrostade majskorn
- ½msksvartpeppar
- ½mskmald kanel
- ½msktimjan
- ½mskmynta
- 1tsksalt
Veracruzanasalsa med tomat och oliver
- 1lök, skalad och finhackad
- 3vitlöksklyftor, skalade och finhackade
- 1burk(ar)hela tomater
- 1grönsaksbuljongtärning
- ½dlfinhackade gröna oliver
- 2mskhackade jalapenos
- 2mskgrovt hackad kapris
- 1finrivet skal och saft av en citron
- 3-4mskolivolja
- 2mskhackad persilja
- 2mskhackad koriander
- 1nypa socker
- salt
Citrondressing
- 1citron, finrivet skal och saft
- 2mskflytande honung
- ¾dlolivolja
Rostad blomkål
- 1-2fasta blomkålshuvuden
- torkad timjan
- salt
- mald svartpeppar
Blomkålskräm
- resten av blomkålsbitar som blir över
- 1vitlöksklyfta, skalad
- 1grönsaksbuljongtärning
- 25-50gsmör (mängd beror på hur mycket blomkålsbitar som blir över)
- ½citron, finrivet skal och saft
Övrigt
- 2burrata
- parmesan
- kryddgrönt, t ex persilja, mynta och koriander
- pitabröd (se relaterat recept)
Så lagar du
Dukkah på rostad majs
- Rosta alla kryddorna i torr panna.
- Låt allt svalna något, blanda i salt och mixa några gånger på puls i matberedare tills blandningen blivit till ett grovt pulver.
- Häll blandningen i torr glasburk.
- Dukkah kan förvaras torrt, mörkt och svalt i flera månader.
Veracruzanasalsa med tomat och oliver
- Häll olivolja i en vid panna och hetta upp något.
- Fräs lök och vitlök i pannan och tillsätt tomater.
- Tillsätt oliver, jalapenos, kapris och citron.
- Låt puttra ihop i ca 5 min.
- Smaksätt med en nypa socker och salta efter smak.
- Vänd i persilja och koriander vid servering.
Citrondressing
- Lägg alla ingredienser i en burk.
- Sätt på ett lock och skaka burken.
Rostad blomkål
- Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och skär blomkålen i 1 cm skivor (spara det som blir över till blomkålskräm).
- Lägg blomkålen på plåt med bakplåtspapper.
- Pensla med citrondressing, salta, peppra och krydda runt om.
- Rosta/baka i ugnen i ca 20-25 min.
Blomkålskräm
- Grovhacka blomkål. Lägg blomkål, buljongtärning och vitlök i en kastrull och koka den mjuk i lite vatten (ca 1-2 dl beroende av hur mycket blomkål som blir över).
- Häll den mjuka blomkålen, tillsammans med spad och smör i matberedare eller kannmixer.
- Smaksätt med citron och mixa till en slät kräm.
Montering
- Lägg blomkålskräm och blomkål i botten på en tallrik. Toppa med salsa.
- Lägg på en halv burrata och ringla över citrondressing.
- Strö på dukkah, riv över parmesan och garnera med kryddgrönt.
- Severa med varmt pitabröd.