Donburi (japansk risbowl)

Donburi på en brun tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Donburi betyder skål på japanska och rätten som bär namnet består för det mesta just av en skål fylld med ris och topping.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    rödingfiléer
  • 1st
    lime
  • 4msk
    japansk soja
  • 1msk
    mirin (risvin)
  • 1tsk
    sesamolja
  • 1krm
    chiliflakes
  • 4dl
    rundkornigt ris eller sushiris
  • 1kruk(or)
    koriander
  • 200g
    shiitakesvamp
  • 1msk
    smör
  • 1knippa(or)
    salladslök
  • 1bit(ar)
    rättika ca 5cm
  • 1st
    rödlök
  • 2dl
    sushi su
  • 1dl
    forellrom (alt stenbitsrom)
  • 4st
    noriark
  • furikake (japansk fröblandning)
  • 1burk(ar)
    Gari picklad ingefära

Ättikslag:

  • 3msk
    ättika
  • 6msk
    strösocker
  • 1dl
    vatten

Misomajonnäs:

  • 1st
    helt ägg
  • 3msk
    misopasta
  • 2dl
    rapsolja
  • 1st
    citron
  • salt och peppar
  • 1krm
    chilipulver
  • 1tsk
    sesamolja

Så lagar du

1. Tvätta riset i kallt vatten tills vattnet blir transparent. Koka riset i 3 dl vatten helst i en riskokare annars på mellanvärme i 20 min och låt sedan riset stå i ångan i 15 min. Blanda riset med sushi su.

2. Skinna och tärna ner rödingen grovt i 1cm stora tärningar. Gör en marinad på soja, mirin, sesamolja, limesaft från 1st lime, finriven ingefära och chiliflakes. Blanda ner med den tärnade fisken.

3. Pickla 1/3 del av svampen i en varm ättikslag på ättika, socker och vatten.

4. Stek resten av shiitakesvampen i stekpanna tills den blir gyllenbrun och tillsätt smöret och sojan i slutet av stekningen.

5. Skala och skiva tunna rödlöksringar. Låt dem marinera i sushi su i några minuter. Finhacka salladslöken och strimla rättika fint.

6. Klipp noriarket i 5 x 5 cm stora bitar. Placera riset i botten på tallriken och toppa med övriga ingredienser och servera med misomajonnäsen (se recept på misomajonnäs här intill).

Misomajonnäs

Knäck ägget i en liten smal bunke med höga kanter, tillsätt misopasta och rapsolja.

Kör med mixerstaven nerifrån och upp så såsen tar ihop till en fast majonnäs. Smaka av med citronsaft, chilipulver, sesamolja salt och peppar.

I detta recept kan du enkelt byta ut rödingen till tex stekt kyckling eller fläskkarré.

Dela det här receptet med dina vänner!