Donburi (japansk risbowl)

Publicerat:
2022-11-17Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2strödingfiléer
- 1stlime
- 4mskjapansk soja
- 1mskmirin (risvin)
- 1tsksesamolja
- 1krmchiliflakes
- 4dlrundkornigt ris eller sushiris
- 1kruk(or)koriander
- 200gshiitakesvamp
- 1msksmör
- 1knippa(or)salladslök
- 1bit(ar)rättika ca 5cm
- 1strödlök
- 2dlsushi su
- 1dlforellrom (alt stenbitsrom)
- 4stnoriark
- furikake (japansk fröblandning)
- 1burk(ar)Gari picklad ingefära
Ättikslag:
- 3mskättika
- 6mskströsocker
- 1dlvatten
Misomajonnäs:
- 1sthelt ägg
- 3mskmisopasta
- 2dlrapsolja
- 1stcitron
- salt och peppar
- 1krmchilipulver
- 1tsksesamolja
Så lagar du
1. Tvätta riset i kallt vatten tills vattnet blir transparent. Koka riset i 3 dl vatten helst i en riskokare annars på mellanvärme i 20 min och låt sedan riset stå i ångan i 15 min. Blanda riset med sushi su.
2. Skinna och tärna ner rödingen grovt i 1cm stora tärningar. Gör en marinad på soja, mirin, sesamolja, limesaft från 1st lime, finriven ingefära och chiliflakes. Blanda ner med den tärnade fisken.
3. Pickla 1/3 del av svampen i en varm ättikslag på ättika, socker och vatten.
4. Stek resten av shiitakesvampen i stekpanna tills den blir gyllenbrun och tillsätt smöret och sojan i slutet av stekningen.
5. Skala och skiva tunna rödlöksringar. Låt dem marinera i sushi su i några minuter. Finhacka salladslöken och strimla rättika fint.
6. Klipp noriarket i 5 x 5 cm stora bitar. Placera riset i botten på tallriken och toppa med övriga ingredienser och servera med misomajonnäsen (se recept på misomajonnäs här intill).
Misomajonnäs
Knäck ägget i en liten smal bunke med höga kanter, tillsätt misopasta och rapsolja.
Kör med mixerstaven nerifrån och upp så såsen tar ihop till en fast majonnäs. Smaka av med citronsaft, chilipulver, sesamolja salt och peppar.
I detta recept kan du enkelt byta ut rödingen till tex stekt kyckling eller fläskkarré.