Enkel baklava

Enkel baklava

Ingredienser

  • 6ark
    filodeg
  • 6dl
    hackade nötter efter smak, välj mellan tex valnötter, pekannötter eller pistagenötter.
  • ca 75g
    smält smör (gärna osaltad)

Valfri smaksättning, välj mellan en av dessa eller blanda ihop alla smaker

  • 1msk
    vaniljsocker
  • 1msk
    rosenvatten
  • 2tsk
    stötta kardemummakärnor
  • 1,5tsk
    kanel
  • ca 3dl
    vit sirap (färdigköpt på flaska)

Garnering

  • ca 1dl
    valfria finhackade nötter, pistagenötter är både vackert och gott att strö på baklavan

Så lagar du

Ca 35 bitar

  1. Rosta nötterna som du har valt i ca 5 min i ugnen på 200°, ta ut dem och gnugga dem lätt i en kökshandduk för att få bort det mesta av skalen. Finhacka eller kör snabbt några varv i matberedaren. Jag kombinerade pekannötter och valnötter i min baklava. Du kan även hoppa över steget med att rosta nötterna. Blanda nötterna med smaksättning. 
  2. Ta ett ark filodeg och pensla med det smälta smöret, pensla försiktigt, filodeg går snabbt sönder. Håll den övriga fildogen övertäckta så de inte torkar ut. Lägg ett till ark filodeg på och pensla med lite till smör. Strö nötter över hela filodegen och rulla sedan försiktigt som en rulltårta, lyft över den på en plåt och gör samma sak med de resterande filodeg/nötter. Skär sedan rullarna försiktigt till lagom stora bitar. Varje rulle ska alltså ha 2 ark filodeg innan den rullas.
  3. Värm ugnen till 200, lver och undervärme. Pensla dina rullar med mer smör. Baka gyllene mitt i ugn ca 35 min. Så fort du tar ut den ringlar du massa sirap över. Du väljer själv hur mycket du vill ha på. Låt den stå och svalna en stund. Strö sedan på finhackade nötter på toppen och ringla lite mer sirap så nötterna fastnar på toppen. Låt den gärna stå 1-2 dagar innan servering. 

Dela det här receptet med dina vänner!