Jerk chicken med goda tillbehör
Publicerat:
2025-05-09Tillagningstid:
Kyckling marinerad i en urläcker marinad och sedan grillade på grillen. Du kan grilla kycklingen i ugn eller på grillen. Låt kycklingen marineras länge för godast smak.
Ingredienser
6 - 8portioner
- 1½kgkycklingklubbor
Marinad
- 4stsalladslök
- 6stvitlöksklyftor
- 1ströd lök
- 1mskriven färsk ingefära
- 1-3stscotch bonnet eller habanero (justera hetta efter smak)
- 1msktorkad timjan
- 1tskkanel
- ¾dlbrun farinsocker
- 2krmmuskot
- 1tskkryddpeppar
- 2tsksalt
- 2-3msksoja (tex japansk soja)
- 2mskvinäger
- 1stapelsin (saften)
- 1stlime (saften)
- 3mskoliv- eller rapsolja (jag tar olivolja)
Så lagar du
- Hacka salladslök, vitlök, lök och chili grovt.
- Släng ner i en matberedare eller mixer.
- Tillsätt övriga ingredienser till marinaden.
- Mixa tills allting blir ordentligt blandat och du får en fin pasta.
- Skär 2-3 snitt på kycklingklubborna.
- Lägg i en påse och häll sedan marinaden över.
- Blanda allting och låt sedan marineras i kylen i minst 8 timmar, klarar sig i kylen upp till 24 timmar.
Tillaga antingen på grillen eller i ugn.
I ugn:
- Värm ugnen till 200°.
- Lägg kycklingen med marinaden på en plåt.
- Tillaga mitt i ugnen i ca 45 min.
På grillen:
- Grilla kycklingklubborna ca 15 min på varje sida, tills de får en fin färg.
- Pensla på med marinaden som ligger i påsen med jämna mellanrum.
- Lägg sedan kycklingen på sidorna av gallret där glöden inte är som starkast och låt kycklingen grillas långsamt, gärna under lock, tills den inte är rå i mitten och har en temperatur på 72° (kolla tempen närmast benet).
- Servera kycklingen med önskat tillbehör.