Mamma Fayzehs kafta

En stekpanna med pannbiffar som stekts tillsammans med bland annat rödlök och paprika i sås och som garnerats med färska örter.

Publicerat:

Tillagningstid:

Köttfärsbiffar som får puttra i en och samma stekpanna med massa grönsaker. Det blir så himla gott och så smidigt på köpet! Bara släng ner allt i stekpannan och du har en utsökt middag att servera. Receptet är min mammas och hon brukade variera den efter det som fanns hemma i kylen med olika sorters grönsaker. Smakerna är inspirerade av det libanesiska köket men var inte rädd för att experimentera med kryddorna och grönsakerna. Ha i det du tycker om. Rätten kan du servera med allt från ris, bröd, bulgur, hummus, ajvar till yoghurt.

Ingredienser

6portioner

Köttfärsbiffarna

  • 800g
    färs av valfri sort (använd kött eller vegofärs)
  • 1dl
    finhackad färsk persilja
  • 2tsk
    sjukryddor
  • 2tsk
    paprikapulver
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar

Tillsättning i stekpannan

  • 2st
    lök (röd eller gul)
  • 2st
    paprikor (valfri färg)
  • 2st
    tomater
  • 10st
    coktailtomater (kan bytas ut mot 1 vanlig tomat)
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1-2st
    chili om du gillar hetta
  • 1st
    buljongtärning av valfri sort
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 2dl
    vatten
  • 2tsk
    sumak (orientalisk krydda som är syrlig, kan ersättas med några droppar citron)
  • persilja till garnering
  • salt och peppar

Så lagar du

  1. Blanda alla ingredienser till biffarna och forma avlånga biffar. 
  2. Stek biffarna med olja i en rymlig stekpanna med höga kanter. 
  3. Det är ok om de inte blir helt genomstekta. 
  4. Skaka pannan så de bryns runt om.
  5. Hacka alla grönsaker i klyftor, behåll vitlök och coktailtomater hela. 
  6. Lägg allting på biffarna, smula i buljong, krydda med salt, paprikapulver, svartpeppar och skaka pannan så det hela fräses upp lite snabbt. 
  7. Häll sedan i vattnet och låt småputtra under lock i ca 15 min, skaka stekpannan då och då. 
  8. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt i stekpannan. 
  9. Ta bort locket och låt få puttra i 3-4 min till. 
  10. Strö sedan på persilja och sumak. 
  11. Servera genast direkt ur pannan. 

Smaklig spis!

Servera med hummus, bulgur, ajvar och/eller turkisk yoghurt.

Dela det här receptet med dina vänner!