Mamma Fayzehs kafta
Publicerat:
2025-05-09Tillagningstid:
Köttfärsbiffar som får puttra i en och samma stekpanna med massa grönsaker. Det blir så himla gott och så smidigt på köpet! Bara släng ner allt i stekpannan och du har en utsökt middag att servera. Receptet är min mammas och hon brukade variera den efter det som fanns hemma i kylen med olika sorters grönsaker. Smakerna är inspirerade av det libanesiska köket men var inte rädd för att experimentera med kryddorna och grönsakerna. Ha i det du tycker om. Rätten kan du servera med allt från ris, bröd, bulgur, hummus, ajvar till yoghurt.
Ingredienser
6portioner
Köttfärsbiffarna
- 800gfärs av valfri sort (använd kött eller vegofärs)
- 1dlfinhackad färsk persilja
- 2tsksjukryddor
- 2tskpaprikapulver
- 2tsksalt
- 1tsksvartpeppar
Tillsättning i stekpannan
- 2stlök (röd eller gul)
- 2stpaprikor (valfri färg)
- 2sttomater
- 10stcoktailtomater (kan bytas ut mot 1 vanlig tomat)
- 2stvitlöksklyftor
- 1-2stchili om du gillar hetta
- 1stbuljongtärning av valfri sort
- 1tskpaprikapulver
- 2dlvatten
- 2tsksumak (orientalisk krydda som är syrlig, kan ersättas med några droppar citron)
- persilja till garnering
- salt och peppar
Så lagar du
- Blanda alla ingredienser till biffarna och forma avlånga biffar.
- Stek biffarna med olja i en rymlig stekpanna med höga kanter.
- Det är ok om de inte blir helt genomstekta.
- Skaka pannan så de bryns runt om.
- Hacka alla grönsaker i klyftor, behåll vitlök och coktailtomater hela.
- Lägg allting på biffarna, smula i buljong, krydda med salt, paprikapulver, svartpeppar och skaka pannan så det hela fräses upp lite snabbt.
- Häll sedan i vattnet och låt småputtra under lock i ca 15 min, skaka stekpannan då och då.
- Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt i stekpannan.
- Ta bort locket och låt få puttra i 3-4 min till.
- Strö sedan på persilja och sumak.
- Servera genast direkt ur pannan.
Smaklig spis!
Servera med hummus, bulgur, ajvar och/eller turkisk yoghurt.