Filodegspaket med fetaost och libanesisk rödbetssallad

Publicerat:
2024-03-11Härliga smaker från grekland och libanon, enkelt, billigt och festligt.
Ingredienser
4portioner
- 4block fetaost (150 g st)
- 4ark filodeg
- färsk eller torkad oregano efter smak
- oliv- eller rapsolja till stekning
Garnering
- 1kruk(or)färsk oregano
- honung
- rostade sesamfrön
Libanesisk rödbetssallad
- 700gkokta rödbetor
- 1rödlök
- 1knippa(or)persilja (1,5 dl när den hackats)
- 1-2citroner, saften (justera sura efter smak)
- 1,5tskspiskummin
- 1tsksalt
- olivolja
Så lagar du
- Torka bort vätska från fetaosten med hushållspapper.
- Pensla ett filodegsark med olivolja.
- Lägg ett fetaostblock längs kanten från långsidan.
- Lägg oregano över fetaosten.
- Rulla ihop och vik sedan till ett fyrkantigt paket.
- Pensla filodegen med olivolja,
- Så fort du har vikt ihop fetaosten i filodegen får du gärna vara snabb med att steka den, annars finns det risk att filodegen blir fuktig av osten och smulas sönder.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek filodegen frasig på medelvärme, ca 6 min på varje sida.
- Lägg upp ett fat, ringla honung över, strössla sesamfrön och oregano över filodegen och servera direkt! Gärna med en syrisk paprikaröra - mohammara
Libanesisk rödbetssallad
- Hacka rödbetorna i tärningar.
- Skiva löken i tunna strimlor.
- Hacka persiljan fint.
- Blanda ihop alla ingredienser och låt gärna salladen gotta sig i kylen 1 timme innan servering. Salladen klarar sig fint i kylen i ca 3-4 dagar.