Filodegspaket med fetaost och libanesisk rödbetssallad

Filodekspaket med fetaost och libanesisk rödbetssallad

Publicerat:

Härliga smaker från grekland och libanon, enkelt, billigt och festligt.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    block fetaost (150 g st)
  • 4
    ark filodeg
  • färsk eller torkad oregano efter smak
  • oliv- eller rapsolja till stekning

Garnering

  • 1kruk(or)
    färsk oregano
  • honung
  • rostade sesamfrön

Libanesisk rödbetssallad

  • 700g
    kokta rödbetor
  • 1
    rödlök
  • 1knippa(or)
    persilja (1,5 dl när den hackats)
  • 1-2
    citroner, saften (justera sura efter smak)
  • 1,5tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    salt
  • olivolja

Så lagar du

  1. Torka bort vätska från fetaosten med hushållspapper. 
  2. Pensla ett filodegsark med olivolja. 
  3. Lägg ett fetaostblock längs kanten från långsidan. 
  4. Lägg oregano över fetaosten. 
  5. Rulla ihop och vik sedan till ett fyrkantigt paket. 
  6. Pensla filodegen med olivolja,
  7. Så fort du har vikt ihop fetaosten i filodegen får du gärna vara snabb med att steka den, annars finns det risk att filodegen blir fuktig av osten och smulas sönder. 
  8. Hetta upp olja i en stekpanna och stek filodegen frasig på medelvärme, ca 6 min på varje sida. 
  9. Lägg upp ett fat, ringla honung över, strössla sesamfrön och oregano över filodegen och servera direkt! Gärna med en syrisk paprikaröra - mohammara

 

Libanesisk rödbetssallad

  1. Hacka rödbetorna i tärningar. 
  2. Skiva löken i tunna strimlor. 
  3. Hacka persiljan fint. 
  4. Blanda ihop alla ingredienser och låt gärna salladen gotta sig i kylen 1 timme innan servering. Salladen klarar sig fint i kylen i ca 3-4 dagar.

Dela det här receptet med dina vänner!