Fish & Chips med Zucchini och snabbpicklad gurksallad

Publicerat:
2023-03-03Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 300gkolja
- 1stzucchini, stor
- 800gpotatis
- 2strödlökar
- 1stgurka
- 1stsilverlök (finhackad)
- 1knippa(or)dill (litet knippe)
- 1stcitron
- 2mskrisvinäger
- 1nypa(or)socker
- salt och peppar
Sås:
- 1dlinlagd gurka
- 2dlmajonnäs
- 1stnoriark
- 1msktorkad dill
- 1tskfänkålsfrön (malda)
Frityrsmet:
- 150gvetemjöl
- 5mskmaizena
- 1,5tskbakpulver
- 2,5dllättöl
- 0,5tsksalt
- 2mskolja
- 5dlolja TILL FRITERING
Så lagar du
Sätt ugnen på 250 grader grill/varmluft.
1. Börja med frityrsmeten. Sikta ner mjölet, maizenan och bakpulvret i en bunke och vispa i ölet lite i taget. Det ska bli en slät smet. Låt svälla i 30 minuter.
2. Skiva zucchinin i 1/2 cm skivor, salta på skivorna och låt dom vätska av sig i 20-30 minuter. Skär ned koljan i mindre bitar ca 2-3 cm.
3. Skiva potatisen och löken tunt, olja in potatisen och salta den ordentligt runt om, fördela ut den på bakplåtspapper och baka av i ugnen högt upp och räkna med att behöva vända på den efter 10–15 minuter då du också lägger in löken.
4. Smula ner och mixa noribladet till ett algpulver tillsätt den inlagda gurkan och kör ett par varv till. Vänd ihop den med majonnäs och krydda med malda fänkålsfrön och rikligt med torkad dill. Smaka av med salt och peppar.
5. Skiva gurkan i tunna skivor och vänd upp den med lite risvinäger, salt och socker och finplockad dill.
6. Värm oljan till 190-200°.
7. Krama ur lite mer av vätskan från den saltade zucchinin och placera på ett torrt papper.
8. Vänd ner koljan i frityrsmeten och fritera den sedan lite i taget i oljan ca 3–4 minuter tills gyllene.
9. När fisken är friterad så är det dags för zucchinin som också vänds ner i smeten och sedan friteras gyllene 3–4 minuter. Låt både den friterade fisken och zucchinin rinna av lite olja på ett torrt papper före servering.
10. Bygg rätten med den rostade potatisen i botten och placera ut bitar av zucchini och kolja, ringla över såsen och lägg på lite snabbmarinerad gurka. Toppa med plockad dill och citron.