Fish & Chips med Zucchini och snabbpicklad gurksallad

Friterad fisk, gurka, potatis, citron och sås ovanpå en vit tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

En variant på fish & chips med mindre mängd fisk och istället zucchini, blir lite fräschare och grönare! Serveras med en härligt syrlig gurksallad.

Ingredienser

4portioner

  • 300g
    kolja
  • 1st
    zucchini, stor
  • 800g
    potatis
  • 2st
    rödlökar
  • 1st
    gurka
  • 1st
    silverlök (finhackad)
  • 1knippa(or)
    dill (litet knippe)
  • 1st
    citron
  • 2msk
    risvinäger
  • 1nypa(or)
    socker
  • salt och peppar

Sås:

  • 1dl
    inlagd gurka
  • 2dl
    majonnäs
  • 1st
    noriark
  • 1msk
    torkad dill
  • 1tsk
    fänkålsfrön (malda)

Frityrsmet:

  • 150g
    vetemjöl
  • 5msk
    maizena
  • 1,5tsk
    bakpulver
  • 2,5dl
    lättöl
  • 0,5tsk
    salt
  • 2msk
    olja
  • 5dl
    olja TILL FRITERING

Så lagar du

Sätt ugnen på 250 grader grill/varmluft.

1. Börja med frityrsmeten. Sikta ner mjölet, maizenan och bakpulvret i en bunke och vispa i ölet lite i taget. Det ska bli en slät smet. Låt svälla i 30 minuter.

2. Skiva zucchinin i 1/2 cm skivor, salta på skivorna och låt dom vätska av sig i 20-30 minuter. Skär ned koljan i mindre bitar ca 2-3 cm.

3. Skiva potatisen och löken tunt, olja in potatisen och salta den ordentligt runt om, fördela ut den på bakplåtspapper och baka av i ugnen högt upp och räkna med att behöva vända på den efter 10–15 minuter då du också lägger in löken. 

4. Smula ner och mixa noribladet till ett algpulver tillsätt den inlagda gurkan och kör ett par varv till.  Vänd ihop den med majonnäs och krydda med malda fänkålsfrön och rikligt med torkad dill. Smaka av med salt och peppar.

5. Skiva gurkan i tunna skivor och vänd upp den med lite risvinäger, salt och socker och finplockad dill.

6. Värm oljan till 190-200°.

7. Krama ur lite mer av vätskan från den saltade zucchinin och placera på ett torrt papper.

8. Vänd ner koljan i frityrsmeten och fritera den sedan lite i taget i oljan ca 3–4 minuter tills gyllene.

9. När fisken är friterad så är det dags för zucchinin som också vänds ner i smeten och sedan friteras gyllene 3–4 minuter. Låt både den friterade fisken och zucchinin rinna av lite olja på ett torrt papper före servering.

10. Bygg rätten med den rostade potatisen i botten och placera ut bitar av zucchini och kolja, ringla över såsen och lägg på lite snabbmarinerad gurka. Toppa med plockad dill och citron.

Dela det här receptet med dina vänner!